Fracties reageren op felle kritiek verkiezingen

Medezeggenschapsfracties reageren uiteenlopend op de uitslag van de Univers-enquête, waaruit blijkt dat driekwart van de studenten de verkiezingen als onaangenaam ervaart. Front staat niet achter de uitslag vanwege het kleine percentage studenten dat de enquête invulde, SAM is geraakt door de opmerkingen van studenten en wil het roer drastisch omgooien.

“De uitslag is niet verrassend, wel schokkend,” zegt Jeroen Aben, vicevoorzitter van Fractie SAM. Ruim 301 van de 405 studenten die de enquete invulden, ervaren de verkiezingen als ‘onaangenaam’. 102 studenten schrijven dat ze werden lastiggevallen door de studentenfracties.

Klein percentage

Front staat niet achter de uitslag van de enquête. Janne Wijdeven zegt namens de fractie dat slechts een klein percentage van alle studenten de enquête heeft ingevuld en dat studenten die tevreden zijn over de verkiezingen de enquête hoogstwaarschijnlijk minder snel invullen. “Ook heeft Front maar één klacht ontvangen tijdens de verkiezingen, namelijk of de radio wat zachter kon. Dat hebben we toen meteen gedaan.” Wel neemt de fractie alle feedback van de studenten mee en zijn er al een paar concrete ideeën besproken. Wijdeven zoekt nu met haar fractie een manier van campagne voeren die de student fijn vindt, maar waarbij het opkomstpercentage en de zichtbaarheid intact blijven. Dat gouden ei is voorlopig nog niet gevonden.

“De werkelijkheid zal niet zo negatief zijn als het onderzoek aantoont”

Ook Fractie Vrijspraak (van de rechtenfaculteit) plaatst kanttekeningen bij de enquête-uitslag. Voorzitter Stijn de Kort zegt dat klagers meer geluid maken dan tevreden studenten. Maar dat is volgens De Kort geen reden om de cijfers en de uitslag van de enquête overboord te gooien. “Het is duidelijk dat een deel van onze studenten de verkiezingen liever anders ziet, dus we moeten op zijn minst de moeite nemen om die klachten serieus te bespreken.”

Medewerkersfractie Onafhankelijken stipt dezelfde kanttekeningen aan als bovenstaande studentenfracties. De fractie lijkt niet onder de indruk van de resultaten. “De werkelijkheid zal niet zo negatief zijn als het onderzoek aantoont”, zegt voorzitter Hans Haans.

Schokkend

Fractie ECCO en Fractie SAM interpreteren de resultaten van de enquête anders. Jeroen Aben van Fractie SAM zegt geschokt te zijn door de resultaten. “Vooral de losse opmerkingen van studenten, dat raakt de fractie echt.” Voorzitter Yara Muller verbaast zich erover dat zoveel studenten de moeite hebben genomen om uitgebreid hun klachten en verbeterpunten te formuleren, en niet zomaar een paar getalletjes omcirkeld hebben. Het tweetal is het er daarom over eens dat er echt iets moet veranderen aan de manier van campagne voeren door Front en SAM. Aben: “Ik verbaas me er dan ook over dat Fractie Front nog steeds roept dat ze nooit klachten krijgen over de verkiezingen. Ik denk dat dit onderzoek een heel ander beeld schetst.

“Medezeggenschap is belangrijk en leuk,” vindt Yara Muller. “Het is jammer dat deze verkiezingen ervoor zorgen dat studenten een verkeerd beeld krijgen van wat we doen.”

“Degenen die dit probleem niet aanpakken zitten in een ivoren toren”

SAM krijgt bijval van Fractie ECCO. Zij willen de verkiezingen liever vandaag dan morgen omgooien. Mark van Wijgerden, voorzitter van ECCO, noemt de Univers-enquête een laagdrempelige manier voor studenten om zowel klachten als positieve punten over de verkiezingen aan te stippen: “Via deze weg kunnen we de kwaliteit van de medezeggenschap verbeteren. Maar dan moeten we wel luisteren naar wat de student te zeggen heeft, en daar dan ook naar handelen. Degenen die dit probleem niet aanpakken zitten in een ivoren toren en houden zich niet bezig met waar hun achterban zich mee bezighoudt.”

Stembureau

Het stembureau doet geen uitspraken over hoe de studentenfracties campagne moeten voeren, maar Thijs Pieters, secretaris van het stembureau en coördinator van de verkiezingen, weet wel dat de verkiezingen niet op de campus worden gewonnen. “Er liepen meestal meer mensen van Front en SAM rond dan dat er studenten rondliepen. Ook kwamen er ongeveer 2000 stemmen binnen in de eerste paar uur van de verkiezingen, terwijl er een handjevol studenten op de campus was.”

Het College van Bestuur heeft niet gereageerd op de uitslag van de enquête.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.