Wetenschappelijk onderzoek is kinderspel

Kinderen in groep 1 en 2 zijn in staat om kleine wetenschappelijke experimenten op te zetten en deze uit te voeren. Vervolgens kunnen zij daar ook (soms met een klein beetje hulp) een conclusie uit trekken. Dat concludeert promovendus Joep van der Graaf na zijn onderzoek. Hij promoveert aan de Radboud Universiteit op 7 juni.

Voor zijn onderzoek knikkerde Van der Graaf met honderd kleuters uit groep 1 en 2. De promovendus ontwierp een knikkerbaan met vier variabelen. De kinderen mochten de knikkerbaan zelf instellen en aanraken, de variabelen werden van te voren benoemd en vastgesteld. De kinderen moesten vervolgens vragen beantwoorden als: “Komt de zware of de lichte knikker het verst?” In veel van de gevallen kwamen zijn uiteindelijk tot het juiste antwoord.

Naast een knikkerbaan gingen de kinderen ook aan de slag met een speciaal ontworpen app.  Het doel van het spel was simpel: geef het nijlpaard iets te eten of te drinken.  Dit konden de kinderen op verschillende manieren bewerkstelligen.

applicatie

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.