In een lichtflits smoorverliefd

Vrouwen die  smoorverliefd worden door een lichtflits. Het klinkt voor de gemiddelde single te mooi om waar te zijn. Amerikaanse wetenschappers hebben bewezen dat het kan. Vooralsnog wel alleen bij prairiewoelmuizen.

Volgens Trouw zijn de muizen het toonbeeld van ware liefde. Als zij eenmaal verliefd zijn dan blijven ze bij elkaar. De wetenschappers probeerde dezelfde gevoelens te triggeren doormiddel van de lichtflitsen. De onderzoekers schrijven in Nature dat het gevoel van eeuwige trouw ook bij de mens aanwezig is. Ze zijn er echter nog niet achter hoe dit gevoel bij ons ook te manipuleren valt.

Voor altijd samen

Prairiewoelmuizen zijn handige beestjes voor dit soort onderzoek. Bij een eerste ontmoeting geven ze elkaar een knuffel en hebben ze seks. Als dat bevalt, blijven ze voor altijd samen. Lekker makkelijk, toch?

De wetenschappers sloten speciaal op maat gemaakte hersensondes aan op de vrouwtjesmuizen om te kijken wat er precies in de hersenen gebeurde. De sterkste verbindingen zorgde voor veel en snel geknuffel. Tijdens de seks werden die verbindingen nog eens versterkt.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek lieten ze een mannetje en vrouwtje kennis met elkaar maken. Er werd alleen geknuffeld. Gedurende de ontmoeting werd het lampje in de hersensonde aangezet. De bedoeling is dat het lampje dezelfde soort signalen stuurt als de hersenen wanneer de muis verliefd wordt. Het bleef alleen bij knuffelen.

De volgende dag werden de vrouwtjes in een ruimte gezet met meer mannetjes. Alle vrouwtjes hadden een grote voorkeur voor hun kroelpartner de dag er voor. Totaal geen spijt van de dag er voor dus, ze waren allemaal op slag verliefd.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.