‘Politiek moet opkomen voor twintigers’

Millennials hebben het zwaar op de arbeidsmarkt en blijven achter in salaris. De Tilburgse hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen pleit voor politiek ingrijpen.

‘Twintigers zijn de pineut’, schreef de Volkskrant onlangs naar aanleiding van nieuwe CBS-cijfers. Deze groep verdient gemiddeld 800 euro minder dan generaties ervoor. Een hard gelach nu de economie weer aantrekt, want andere werknemers gingen er juist 1200 euro op vooruit.

Oorzaken

Deels is het de schuld van de economische crisis, die maakte dat twintigers langer doorstuderen en minder tijd hadden om salaris op te bouwen. Daar komt bij dat er voor deze generatie weinig anders op zit dan te beginnen met flexibele en tijdelijke contracten. Ton Wilthagen: “Dan profiteer je bijvoorbeeld niet van de periodieke salarisverhoging die je wel automatisch krijgt met een vast contract.”

En al zou je misschien denken dat flexibele krachten meer kunnen verdienen omdat ze aan zekerheid inleveren, is ook dat niet het geval aldus Wilthagen: “De concurrentie voor twintigers is groot en dan kan je als individu moeilijk eisen stellen.”

Tijd voor maatregelen

Wilthagen vindt het de hoogste tijd dat de politiek ‘opkomt voor de twintigers’. Het nieuwe kabinet moet meer doen om bestaanszekerheid te realiseren voor deze groep: “Er wordt iets te vaak gezegd dat Millennials behoren tot de verwende generatie. De cijfers tonen toch echt een heel ander beeld. Ze worden – denk aan het leenstelsel – opgezadeld met schulden, inkomenszekerheid blijft buiten bereik en daarmee dus ook het kopen van een huis. Na de studie komen ze vaak terecht in banen waarvoor ze alles moeten geven, maar waar ze weinig te zeggen krijgen en het loon achterblijft. Dat jongeren daarom geregeld al met een burn-out kampen, is geen aanstellerij.”

Een simpele terugkeer naar de oude situatie van vaste contracten ziet Wilthagen echter als weinig geloofwaardig. “Dat heeft de PvdA geprobeerd met de Wet werk en zekerheid en daarvan zag ik al vooraf dat het niet ging werken.” Wilthagen pleit liever voor modernisering van de economie: “Huidige regelingen hebben een blinde vlek voor de realiteit van twintigers. Alles is ingericht op mensen met een vaste baan. Zonder aanstelling voor onbepaalde tijd krijg je geen bijscholing en heb je weinig kans op een hypotheek. En met een hogere studieschuld krijg je die hypotheek al helemaal niet.”

Arbeidsmarkt is geen natuurverschijnsel

Onterecht denken we in Nederland volgens Wilthagen dat ‘de arbeidsmarkt een soort natuurverschijnsel is’ die slechts met een onzichtbare hand van de economie kan worden gedirigeerd. De overheid kan volgens wel degelijk bijsturen. Wat bijvoorbeeld zou helpen, is als we iets doen aan ontslagprocedures en doorbetaling bij ziekte: “In andere landen wordt je zes weken doorbetaald, hier twee jaar. Geen wonder dat bedrijven dan kiezen voor flexwerkers.” Wilthagen wil niet spreken van een ‘verloren generatie’, maar vindt dat jongeren op dit moment een ‘slechte deal’ hebben: “Terwijl ze onze steun moeten krijgen, want zij dragen onze maatschappij in de nabije toekomst.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.