Facebook-bericht kost studenten plek Harvard

De Amerikaanse universiteit Harvard heeft de toelating van tien studenten ingetrokken vanwege discriminerende en seksistische berichten op Facebook. Zou zo’n besluit ook aan onze universiteit genomen kunnen worden? Univers sloeg het studentenstatuut erop na.

Grappen over verkrachting, memes waarin de spot wordt gedreven met de Holocaust en een plaatje van een opgehangen Mexicaans kind met de tekst ‘piñata time’. Dat kost een groep van ten minste tien studenten hun felbegeerde plek aan Harvard University.

De studenten zouden na de zomer starten aan de Amerikaanse topuniversiteit, maar hun toelatingen werden deze week definitief teruggedraaid. Dat meldt studentenblad The Harvard Crimson, dat half april screenshots van de groepschat in handen kreeg en die overlegde aan het universiteitsbestuur.

Eerdere gevallen

Het is niet de eerste keer dat Harvard besluit een student te weren van de campus. In 2015 draaide de universiteit de toelating van Owen Labrie terug, omdat hij terechtstond voor de verkrachting van een 15-jarig meisje. In 2013 mocht Eldo Kim zijn studie niet voortzetten nadat hij de universiteit een e-mail had gestuurd met een valse bommelding. En in 2003 moest studente Blair Hornstine haar plek inleveren omdat ze haar artikelen in een lokale krant grotendeels had overgeschreven. Het is wel de eerste keer dat Harvard studenten weert op basis van gedragingen op social media. Van een strafzaak is in dit geval geen sprake.

Tilburg University

Hoe zit het aan onze universiteit? Tilburg University kan de toelating van studenten in bijzondere gevallen intrekken, zo blijkt uit het tweede hoofdstuk van het studentenstatuut. Het bestuur kan een student weren of wegsturen, als de student ongeschikt blijkt voor het beroep waarvoor hij of zij aan de universiteit wordt opgeleid. Ongepaste grappen en onacceptabele uitlatingen kunnen je dus ook hier je studie kosten.

Bron: Tilburg University website

Bron: Tilburg University website

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.