Studenten studeren sneller af

Het studierendement aan de Nederlandse universiteiten is de laatste jaren verbeterd.

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) meldt dat 70 procent van de studenten binnen vier jaar een bachelor-diploma haalt in peiljaar 2016. Een jaar eerder was dit 69 procent. Volgens VSNU wijzen deze percentages op een significante, ‘duurzame’ verbetering. Omstreeks 2006 haalde slechts de helft de eindstreep binnen vier jaar.

VSNU-voorzitter Karl Dittrich becommentarieerde de cijfers als volgt: “Universiteiten werkten de afgelopen jaren hard aan een goede match tussen opleiding en student. We zien nu dat 70% van de bachelor-studenten hun diploma binnen vier jaar haalt: een goede score.”

De verbetering van het studierendement komt volgens VSNU door de invoering van de ‘harde knip’ in 2012/2013: sindsdien worden studenten slechts toegelaten tot een master wanneer de bachelor volledig is afgerond. Tevens ziet de VSNU dat universiteiten veel maatregelen namen om het studiesucces te stimuleren. Er kwamen meer begeleiding en contacturen. Daarbij komt de invoering van het bindend studieadvies (BSA), dat studenten dwingt om niet te veel punten te laten liggen in de beginfase van de studie. Wie niet de nodige punten binnen sprokkelt, moet aan het einde van het eerste jaar vertrekken. Mede vanwege het BSA valt zo’n 7 procent van de studenten uit binnen het eerste jaar.

vsnu1

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.