Tilburgse alumni verdienen het minste

Had je nou maar niet aan Tilburg University gestudeerd. Afgestudeerden van onze universiteit verdienen het minste. Alleen met een studie fiscaal recht kom je nog redelijk terecht.

Ook in het egalitaire Nederland doet het ertoe aan welke universiteit je studeert. Een studie is niet overal hetzelfde waard in termen van salaris en baanzekerheid, blijkt uit onderzoek van Elsevier en SEO Economisch Onderzoek onder 1 miljoen afgestudeerden. 

De regio waarin je studeert en bijvoorbeeld je persoonskenmerken kunnen veel invloed uitoefenen op je salaris. In de competitieve Randstad verdien je meer dan in het gezapige Brabant. Maar zelfs gecorrigeerd voor deze factoren bungelt Tilburg University samen met Wageningen en de Vrije Universiteit onderaan het rijtje. Afgestudeerden van de TU Eindhoven en TU Delft verdienen het meest.

Tien jaar na het behalen van het diploma weten alleen Tilburgse fiscalisten in een top-4 of top-5 van salarissen terecht te komen. Maar met een bruto maandsalaris van € 5.614 lopen ze nog altijd bijna duizend euro achter op alumni van de Universiteit Leiden, die € 6.404 verdienen.

Het onderzoek

Uit eerder onderzoek bleek dat Tilburgse alumni het meeste zouden verdienen, maar die studie was verricht onder een magere 5.000 afgestudeerden die zelf hun inkomen moesten doorgeven. Elsevier en SEO konden geanonimiseerde feitelijke gegevens gebruiken van het CBS, over 1 miljoen afgestudeerden van 711 opleidingen op het hbo en universiteit.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.