Groningse Universiteitskrant beticht van zelfcensuur

Een redacteur van de onafhankelijke Groningse Universiteitskrant UK stelt dat er onder druk van het College van Bestuur zelfcensuur wordt toegepast bij het medium. De redacteur, die inmiddels is opgestapt, doet haar beklag in de Volkskrant.

De voormalig redacteur van UK, Traci White, stelt dat ze geen onafhankelijke journalistiek meer kon bedrijven. Ze heeft vooral kritiek op het handelen van haar oude hoofdredacteur Rob Siebelink. Volgens White werd er sinds de komst van Siebelink steeds minder kritisch gekeken naar het handelen van het Groningse CvB. Ook werden kritische verhalen werden volgens haar afgezwakt of onder de pet gehouden.

In de Volkskrant vertelt White dat ze steeds vaker te horen kreeg dat haar stukken aangepast moesten worden, ook wanneer zij voldoende bronnen had om haar verhaal te onderbouwen. White noemt als voorbeeld verhalen over het ontgroeningsincident bij studentenvereniging Vindicat. Bij een kritisch verhaal over de Groningse satellietcampus in China bleek de hoofdredacteur gevoelige passages te hebben verwijderd.

White en andere leden van de Groningse redactie spreken van een trend: “Het is al jaren aan de gang. De hoofdredacteur krijgt telefoontjes vanuit de top van de universiteit, vanuit de communicatieafdeling, vanuit het stichtingsbestuur. Dan is er de keuze: sta je voor onafhankelijke journalistiek of doe je water bij de wijn?”

Samen met twee mederedacteuren schreef White een brandbrief aan de hoofdredacteur, het CvB, het stichtingsbestuur en de redactieraad van UK. Het CvB ontkent het uitoefenen van druk en de redactieraad oordeelde dat er geen sprake was van zelfcensuur. Wel noemde zij het achteraf afzwakken van verhalen ‘niet handig’.

Kritiek

Het verhaal in de Volkskrant heeft tot kritische reacties geleid. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) heeft zich in een persbericht uitgesproken vóór onafhankelijkheid van universiteitsmedia. Ook de voorzitter van het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) reageert fel: “We hebben het hier niet over de buurtkrant die verslag doet van de winnaar van de kleurplaatwedstrijd. Het gaat hier om de arbeidsvoorwaarden van duizenden promovendi, het investeren van miljoenen in een uitbreiding naar het buitenland of het al dan niet toelaten van honderden nieuwe studenten aan opleidingen.”

 

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.