Leidse professoren terroriseren collega’s

Intimidatie, kwaadsprekerij en blokvorming: aan het Instituut Pedagogische Wetenschappen van Universiteit Leiden was het twintig jaar dagelijkse kost. Drie professoren vertoonden oncollegiaal gedrag, overtraden universitaire regels en verdraaide waarheden, blijkt uit onderzoek.

Volgens een uitgelekt rapport, naar aanleiding van onderzoek van Erik Fischer naar de werksfeer aan het instituut, hebben drie professoren de werksfeer jarenlang volledig verziekt. Het betreft Marian Bakermans, Adriana Bus en Marinus van IJzerdoorn.

Van IJzerdoorn is met zijn grote aantal publicaties en het winnen van de Spinozaprijs de meest gerenommeerde in het lijstje. Volgens het rapport zorgde juist hij voor de meeste onrust: “Deze veelschrijver is louter geïnteresseerd in macht en prestige. Vele personen zijn door zijn toedoen ontslagen, overspannen geraakt of met slaande ruzie vertrokken”, vertelt een collega-professor.

Het rapport, dat donderdag uitlekte naar De Telegraaf, zou met gemak door kunnen gaan voor een script voor Real Housewives of Universiteit Leiden. Zo presenteerde Bakermans powerpoints van een collega op een internationaal congres alsof ze haar eigen werk waren, probeerde Van IJzerdoorn uit jaloezie te verhinderen dat een collega een onderzoeksbeurs kreeg en lieten de professoren hun collega’s regelmatig in tranen achter. “Een jonge promovenda heeft een uur lang hyperventilerend uitgehuild op mijn kamer na een gesprek met Van IJzendoorn en Bakermans,” vertelt Fischer in zijn rapport.

Professor Bus, tevens de echtgenote van Van IJzerdoorn, heeft de universiteit inmiddels verlaten. Ook de overige twee professoren zullen volgens het rapport moeten vertrekken: “Ze moeten niet nog langer schade aanbrengen aan het werkklimaat, de medewerkers en de reputatie van de Universiteit Leiden.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.