Dekker: “Scholen hebben dit monster zelf gecreëerd”

Dekker: “Scholen hebben dit monster zelf gecreëerd”

Veel Nederlandse scholen kloppen aan bij uitzendbureau’s om lerarentekorten op te vangen. Dat is duur maar ook de eigen schuld van scholen, stelt TiU-arbeidseconoom Ronald Dekker in dagblad Trouw. “Jarenlang hebben ze leraren te weinig zekerheid gegeven.”

Door het lerarentekort zijn scholen genoodzaakt om regelmatig contact te zoeken met dure uitzendbureaus. Deze uitzendbureaus leveren leraren om gaten te dichten in het rooster en soms om normale uren en vacatures op te vullen.

Budget dat in het onderwijs gestoken zou moeten worden, gaat zo naar recruiters. Dat is volgens Ronald Dekker niet de bedoeling en deels de schuld van de onderwijsinstellingen zelf: “Scholen waren jarenlang onvoldoende bereid om docenten zekerheid te bieden. Ze hebben zelf hun arbeidsmarktpositie uitgehold. Nu schreeuwen de schoolbesturen moord en brand omdat ze mensen nodig hebben. Dit monster hebben ze zelf gecreëerd.”

Van dit gat in de arbeidsmarkt profiteren de uitzendbureaus én de leraren. Door het tekort kan het zo zijn dat scholen graag dezelfde docent willen, zij delen deze dan via een uitzendconstructie. Leraren kunnen scholen uitproberen en ze hebben flexibelere werktijden. Dekker: “De werkdruk is ook minder hoog, want ze hoeven geen rapporten op te stellen of oudergesprekken te voeren.”

Het is volgens Dekker aan de scholen om hun best te doen leraren aan zich te binden. Al waarschuwt hij dat het mensen niet vanzelf komen, als je ze een vast contract belooft. “Dat is ook niet altijd mogelijk.” Volgens Dekker zouden scholen meer flexibiliteit kunnen bewerkstelligen zonder direct naar een uitzendbureau te hoeven stappen. Het aantal leerlingen op een school verandert namelijk elk jaar.  Dekker:”Er is altijd behoefte aan invallers. Grote scholen kunnen dat prima opvangen met een invalpool die in vaste dienst is. Maar de bereidheid om dat te doen is niet zo groot.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.