Universiteitsblad even belangrijk als medezeggenschap

Universiteiten die goed willen functioneren, hebben hun universiteitsbladen net zo hard nodig als de medezeggenschap. Dat stellen het ISO, LSVb en PNN na censuur in Groningen.

De persvrijheid op universiteiten staat onder druk, bleek recent nog in Groningen. Een journalist stapte op, omdat het Groningse blad UK niet meer onafhankelijk en kritisch zou kunnen schrijven over de universiteit. Studentenorganisaties ISO en LSVb en promovendinetwerk PNN springen in het harnas voor de universiteits- en hogeschoolbladen.

Journalisten aan universiteiten controleren plannen en bestuderen besluiten van de besturen kritisch, stelt ISO-voorzitter Jan Sinnige. Ook dat is volgens Sinnige academische vrijheid: ‘Die vrijheid zullen wij te vuur en te zwaard verdedigen. Een sterke medezeggenschap en onafhankelijke pers zijn van cruciaal belang voor een fatsoenlijk functionerende hogeschool of universiteit.’

Jarmo Berkout van de LSVb vindt het kortzichtig als bestuurders willen bezuinigen op een universiteitskrant en volstrekt onacceptabel als bestuurders berichtgeving willen manipuleren, zoals in Groningen zou zijn gebeurd. Het PNN wijst erop dat de bladen serieuze onderwerpen behandelen, die bijvoorbeeld duizenden promovendi betreffen of honderden miljoenen euro’s.

Niet met Univers praten

Universiteitsbladen hebben altijd al een bijzondere positie ingenomen in het journalistieke landschap. Bekostigd door de universiteit worden ze geacht die kritisch te volgen, volgens journalistieke principes. Dat zorgt weleens voor spanning en onwerkbare situaties. Bij de twee grote kwesties Stapel en De Ruijter aan Tilburg University bijvoorbeeld, mochten medewerkers van de faculteit niet met Univers praten. Besprekingen erover vonden bovendien niet plaats in de openbare vergaderingen maar in de besloten gedeeltes daarvan.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.