Tilburgse studenten lopen voor vluchtelingen

Tilburgse studenten hebben 3000 euro opgehaald voor noodhulp voor vluchtelingen. Zij liepen afgelopen weekend, samen met zo’n 5000 andere deelnemers, mee met de ‘Nacht van de vluchteling’. Univers interviewde Barbara Verstappen, die de master CIW aan Tilburg University volgt en mee liep zaterdagnacht.

Barbara is lid van DWARS, de jongerenpartij van GroenLinks. Ze was niet de enige Tilburg University-studente die meeliep met de sponsorloop. Ook Bas van Weegberg (Bestuurskunde, 20 jaar), Babette Jongen (Pre-master Bestuurskunde, 23 jaar), Wouter Brekelmans (alumnus, 24 jaar) en Dwayne Heuvelmans (alumnus, 26 jaar) liepen namens DWARS mee.

Barbara, kun je in het kort uitleggen wat de ‘Nacht van de Vluchteling’ inhoudt?

Het is een sponsorloop georganiseerd om zoveel mogelijk geld voor vluchtelingen op te halen. Dit geld wordt ingezet voor noodhulp en gaat rechtstreeks naar vluchtelingenkampen, in bijvoorbeeld Griekenland. Dat is nu belangrijker dan ooit, omdat er nog nooit zoveel vluchtelingen zijn geweest. Ze leven in armzalige omstandigheden en hebben dringend hulp nodig. Om deze mensen allemaal te helpen, is gewoon ontzettend veel geld nodig. Naast het inzamelen van geld hopen we ook dat er via deze weg meer aandacht ontstaat voor vluchtelingen.

Hoeveel kilometer hebben jullie gelopen?

We konden kiezen uit 10, 20 of 40 kilometer. Het is de 40 kilometer geworden. Erg pittig en uitdagend, maar ook praktisch: de andere tochten begonnen namelijk in Amsterdam en Rotterdam. Wij liepen zaterdagnacht van Nijmegen naar Arnhem. Om 00.00 vertrokken we en rond 10.00 uur ’s ochends zat de tocht erop. Het was echt een zware nacht, maar we zijn natuurlijk superblij met de 3000 euro die we hebben opgehaald.

Kun je wat vertellen over hoe jullie wandeling eruitzag?

Zwaar. Maar het scheelde dat we met een groepje van tien waren. Ik had wel zoiets van “ik loop die 40km even”, maar dat is toch niet zo gemakkelijk. In het begin was ik vooral heel erg moe, want normaal ga je naar bed rond 00.00. Toen we eenmaal een paar uur bezig waren, was ik wel over mijn slaap heen. Maar ik kreeg na tien kilometer wel echt last van mijn voeten. Na twintig kilometer had ik tot aan mijn knieën pijn. En die laatste twintig kilometers zijn gewoon heel pittig. Ik kreeg last van mijn benen, onderrug en schouders en moest tien kilometer voor het einde ook even liggen omdat ik heel misselijk werd. Ik twijfelde even of ik moest opgeven, maar dacht: “Ik ben nu zo dichtbij, ik moet doorgaan.” Ik ben heel blij dat dit uiteindelijk gelukt is, al heb ik nu wel echt spierpijn over heel mijn lichaam, haha.

Bandje tijdens Nacht van de Vluchteling

Bandje tijdens Nacht van de Vluchteling

Hoe was het om ’s nachts te lopen?

Heel gezellig! Het evenement was ontzettend goed georganiseerd. Er speelde bandjes langs de route en op een zeker moment hoorde ik “Ik voel me sexy als ik loop” voorbijkomen. Dat zorgde wel voor een goede sfeer onder de lopers. Daarnaast liepen mensen met veel verschillende achtergronden en nationaliteiten mee en was het erg leuk om met diverse mensen in contact te komen. Kortom: zwaar, maar zeker de moeite waard.

Barbara heeft samen met DWARS Brabant 3000 euro opgehaald. De landelijke teller staat inmiddels op 1,5 miljoen euro en stijgt nog steeds. Je kunt tot 31 augustus geld doneren. Wil jij Barbara en haar crew nog sponsoren voor hun geleverde inspanning? Dat kan hier.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.