Betrapt op fraude met je stufi? Soms kom je ermee weg

Thuiswonende studenten die doen alsof ze op kamers wonen, kunnen drie keer meer studiefinanciering krijgen dan waar ze recht op hebben. Worden ze betrapt, dan moet alles worden terugbetaald en krijgen ze een boete. Tenzij de controleur onbevoegd is: dan gaan ze vrijuit.

In het oude studiefinancieringsstelsel kregen uitwonende studenten bijna drie keer meer aan basisbeurs. Het kwam geregeld voor dat thuiswonende studenten hiervan misbruik maakten, door op te geven dat ze uitwonend waren. Zo konden studenten over hun hele studieperiode duizenden extra euro’s extra onterecht bijschrijven op de bankrekening. Studenten die voor september 2015 zijn gaan studeren, vallen nog onder het oude stelsel.

Natuurlijk was de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) niet helemaal gek: er werd geregeld gecontroleerd of studenten ook daadwerkelijk op kamers woonden. Omdat DUO zelf ook wel andere dingen te doen heeft, schakelde de dienst daarvoor bedrijven in, schrijft de Volkskrant.

Die bedrijven gaan langs de deur en kijken of er bijvoorbeeld ondergoed, tandenborstels en studieboeken liggen. Zo beoordelen zij of een student ergens wel of niet woont. De bedrijven zetten hiervoor niet alleen eigen personeel in, maar ook zzp’ers en payrollers.

En dat mag volgens de bestuursrechter (de Centrale Raad van Beroep) niet. Alleen ‘personen werkzaam bij’ de private bedrijven zijn door de minister van Onderwijs bevoegd verklaard de controles uit te voeren. Zzp’ers en payrollers zijn volgens dat volgens de rechter niet.

Studenten die verdacht worden van fraude, kunnen een rechtszaak aanspannen om de vermeende fraude aan te vechten. In 2017 alleen al kregen ze in 65 van de 66 gevallen gelijk, meestal omdat de controle was uitgevoerd door onbevoegden. De studenten hoefden geen cent terug te betalen en ontkwamen aan de aanvullende boete van 50 tot 100 procent van het teveel ontvangen bedrag.

DUO laat weten dat er sinds vorige zomer geen zzp’ers meer  worden ingezet bij de controles. Bij de 2.080 controles vorig jaar legde de dienst 688 boetes op.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.