Lokfietsen leiden tot daling fietsendiefstal

De inzet van lokfietsen leidt tot een daling van het aantal aangiftes van fietsendiefstal. Uit Tilburgs onderzoek is gebleken dat het aantal aangiftes gemiddeld met veertig procent daalt.

De lokfietsen zijn voorzien van een traceersysteem, waarmee ze op afstand kunnen worden gevolgd. De politie krijgt bericht wanneer ze verplaatst worden, waardoor ze fietsendieven op heterdaad kunnen betrappen. 

Bekend was al dat de inzet van de fietsen leidde tot meer aanhoudingen van fietsendieven. Er was echter nog nooit onderzocht of dit ook tot een daling van fietsendiefstal leidde en in hoeverre dat deze eventuele daling blijvend zou zijn. Uit onderzoek van TiSEM-onderzoeker Ben Vollaard en masterstudent Bram Berhitu is nu gebleken dat dit inderdaad het geval is.

Nadat de lokfietsen zijn ingezet, daalt het aantal aangiftes van fietsendiefstal gemiddeld met 40 procent. De daling is na een jaar nog altijd even groot, waardoor volgens de onderzoekers gesproken kan worden van een structureel effect.

De oorzaak kan volgens hen gevonden worden in het afschrikwekkende effect van de lokfietsen. Vooral gelegenheidsdaders zouden zich laten weerhouden van het stelen uit angst een lokfiets mee te nemen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.