Minister verwijst studenten naar schuldhulpverlening

Aan de Hogeschool van Rotterdam werden afgelopen jaar 300 studenten uitgeschreven omdat zij hun collegegeld niet konden voldoen. Minister Bussemaker ziet geen eenvoudige oplossing en verwijst de studenten door naar schuldhulpverleners, meldt ScienceGuide.

Het aantal gedwongen uitschrijvingen in Rotterdam is in twee jaar tijd verdubbeld. Het CDA en de SP eisten opheldering van Minister Bussemaker, die daarop stelde dat de studenten zelf verantwoordelijk zijn voor hun financiële situatie. Wel zegt ze de zorgen van beide partijen te delen: “Wanneer studenten door hun onderwijsinstelling vanwege een betalingsachterstand op het collegegeld worden uitgeschreven en hun studie moeten staken, dan verdient dat inderdaad de volle aandacht, op de eerste plaats van de instelling en de student zelf.”

Bussemaker zei flexibiliteit van de studenten en de instellingen te verwachten bij betalingsproblematiek, zeker wanneer er persoonlijk omstandigheden aan ten grondslag liggen.

Eigen verantwoordelijkheid

Ze benadrukte wel dat studenten zelf verantwoordelijk blijven want ze kunnen aanspraak maken op genoeg geld om te studeren: “Studenten kunnen over voldoende middelen beschikken. Aan studiefinanciering kunnen zij inclusief het collegegeldkrediet nu € 1.033,01 per maand opnemen. Wanneer de student moeite heeft om zijn betalingsverplichtingen -aan de onderwijsinstelling en ook in bredere zin- te voldoen, kan de (gemeentelijke) schuldhulpverlening mogelijk een oplossing bieden, zodat de student zijn studie kan voortzetten.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.