Het leven van een surveillant

Ze begeleiden je met liefde naar het toilet. Ze staren je wantrouwend aan wanneer je teveel om je heen kijkt. Maar wat schuilt er achter de stalen gezichten van de surveillanten van Tilburg University? Zij vertellen over hun ervaringen.

34860124951_4849450c22_zSurveillant Piet Kuijten benadrukt het belang van zijn werk: “Wij surveillanten zijn ons er echt van bewust dat een goede surveillance nodig is om een zo eerlijk mogelijk verloop van het examen/tentamen te verkrijgen. Hierdoor dragen wij bij aan de waarde van het diploma. Ik heb gemerkt dat heel veel studenten ook niet op frauderende medestudenten zitten te wachten. Er zijn studenten die ons zelfs attenderen op deze praktijken als zij dat zien.” Toch is het opmerken van deze praktijken in sommige gevallen niet echt een uitdaging. “Ik heb eens iemand betrapt die onder zijn gekregen examenformulieren wel een document van meer dan tien pagina’s extra had liggen. Hoe gek wil je het maken. Dit soort zaken zien we gewoon door regelmatig door het lokaal te lopen.”

“Ik heb eens iemand betrapt die onder zijn examenformulieren een document van meer dan 10 pagina’s had liggen.”

34860122831_521fee001a_zSommige studenten leggen zich bij voorbaat al bij hun slechte voorbereiding neer, weet Dion van Laerhoven: “Het was een warme zomernamiddag en een aantal van de aanwezige studenten had, aan de huidskleur te zien, die dag duidelijk meer zon dan boeken gezien. Studenten moeten na aanvang een half uur blijven zitten voordat ze de zaal mogen verlaten. Vijf minuten na aanvang stak een studente haar hand op met de vraag of ze weg mocht, waarna ik op haar papier zag dat ze helemaal niets had opgeschreven. Ik vertelde haar dat ze een half uur moest wachten en adviseerde haar in de tussentijd toch maar even goed na te denken, want alles wat er op papier zou staan kon wellicht een of twee puntjes opleveren. Ze schreef wat op, stond na een half uur op en leverde haar papieren in. Ze had inderdaad wat opgeschreven. Op haar papier stond de volgende zin: “Toen ik binnen kwam en ging zitten zat er voor mij een hele leuke jongen. Ik was helemaal van de kaart en kon me van de examenstof niets meer herinneren”. Ik denk niet dat dit examenpunten heeft opgeleverd.”

“Alles stond er wel driedubbel: drinken, eten, maar ook rekenmachines, potloden, pennen, puntenslijpers.”

34860124461_9481622193_zToch zijn er ook studenten die doorslaan in hun voorbereiding. Freek Kettner vertelt: “Bij aanvang van het surveilleren in de Sporthal kwam ik langs de tafel van een student die behoorlijk had uitgepakt met eten, drinken en hulpmiddelen. Alles stond er wel driedubbel: drinken, eten, maar ook rekenmachines, potloden, pennen en puntenslijpers. Ik keek hem aan en zei: “Het examen duurt maar 3 uur hoor”. De student knikte nerveus. “Waarom neem je dan voor een hele week eten en drinken mee?” De student moest lachen en was op slag zijn zenuwen kwijt. Hij heeft gedurende het hele examen geglimlacht als ik langsliep.”

“Hoe was hij er in Gods naam in geslaagd 25 minuten te laat aan te komen bij een examen dat een half uur later was begonnen.”

34604473880_42290bd522_zHet opvrolijken van studenten is één van vele taken van surveillanten. Soms gebeurt dit zelfs onbedoeld: “Toen ik mijn spullen na een surveillancebeurt inleverde, werd me gevraagd om meteen opnieuw te surveilleren omdat een tentamen dat al lang had moeten beginnen, nog steeds zonder surveillant zat,” vertelt Jos van Loon. “Blijkbaar was er in de planning iets misgelopen, dus ik haastte me naar het betreffende gebouw. Daar aangekomen was er inmiddels ruim een half uur van de officiële examentijd voorbij, maar de studenten waren blij met mijn komst omdat het examen nu in elk geval door kon gaan. 25 minuten nadat het vertraagde examen was begonnen, kwam een Engelssprekende jongeman de zaal binnen. Ik maakte hem meteen duidelijk dat hij wel van heel veel geluk mocht spreken en vroeg hem kort maar krachtig hoe hij er in Godsnaam in slaagde 25 minuten te laat aan te komen bij een examen dat door omstandigheden al een half uur later was begonnen. De jongeman liet me rustig uitpraten en terwijl de studenten begonnen te lachen, stelde hij zich aan mij voor als de lecturer van het examen. Om het nog erger te maken zei ik dat hij duidelijk veel te jong was voor een dergelijke positie. Gelukkig zag hij het als een compliment.”

“Wij als surveillanten worden ook geselecteerd op de capaciteit je plas een paar uur op te houden.”

34860123441_a6697ec6be_zOndanks alle ervaring, worden ook de surveillanten nog weleens verrast. Zo ook Andre Helder: “Het komt bij Rechten wel eens voor dat mensen op oudere leeftijd nog aan een studie beginnen. Ik had zo iemand in de zaal. Op een gegeven moment moest hij nodig plassen. Dat kan gebeuren, hoewel ik het af en toe maar een gezeik vind. Wij als surveillanten worden ook geselecteerd op de capaciteit je plas een paar uur op te houden. Maar goed, voor deze man van omstreeks zestig jaar was het echt wel nodig, want zijn plaspil begon te werken en bied daar maar eens weerstand aan.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.