Studenten TLS zien verplichte aanwezigheid niet zitten

Verplicht tekenen voor je aanwezigheid bij college: het heeft iets weg van de kinderlijke presentierondjes op de middelbare school. Toch kunnen ook docenten op de universiteit aanwezigheidsplicht invoeren volgens de Onderwijs- en Examenregelingen. Onterecht, vindt de studentengeleding van Tilburg Law School.

In de faculteitsraad werden enkele wijzigingen in de Onderwijs- en Examenregelingen (OER) voorgelegd, waaronder de volgende wijziging: “De examinator kan aan de toelating tot de eerste kans van het tentamen nadere voorwaarden stellen, mits deze aan het begin van de cursus schriftelijk bekend zijn gemaakt via Blackboard en de syllabus.”

Een dergelijke passage is in het reglement van de masteropleidingen aan TLS al terug te vinden, maar zou nu ook voor de bachelors gelden. Daar is de studentengeleding echter niet over te spreken. Dit artikel zou volgens hen te veel ruimte bieden voor het stellen van aanwezigheidsplicht, iets wat volgens de studenten niet wenselijk is.

“We willen er niet op afgerekend worden als we één college missen.”

Gerhard van der Schyff, lid van de docentengeleding, ziet het probleem niet: “Wij gaan er in principe vanuit dat studenten zelf ook aanwezig willen zijn bij de colleges.” Toch is dat volgens de studenten geen reden tot het instellen van aanwezigheidsplicht. “Wij willen er ook bij zijn,” vertelt Lieke Homs, “maar we willen er niet op afgerekend worden als we één college missen.”

Dit is soms nu al het geval. Zo spreekt studente Annemarie Elsman van een vak waar een onverwachts tentamen voor één punt van het eindcijfer telt. “Omdat je nooit weet in welk college dat tentamen komt, moet je er toch elk college bij zijn.” Ook het College van Bestuur heeft zich eerder tegen de aanwezigheidsplicht uitgesproken.

Ook decaan Geert Vervaeke vindt de zorgen van de studentengeleding relevant. Toch kan het probleem volgens hem niet direct in de faculteitsraad aangepakt worden. “Ik zou deze discussie graag voortzetten, omdat ik hem inhoudelijk interessant vind, maar het is niet de functie van de faculteitsraad om onderwijsbeleid te voeren.” Wel is het volgens hem mogelijk om de verplichte aanwezigheid te beperken tot colleges waar praktische vaardigheden aangeleerd worden. De examencommissie zal dit per vak beoordelen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.