Lustwarande 2017: de grens tussen natuur en kunst

Het is weer zover: tot en met september kan het je, wanneer je de Oude Warande inwandelt, zomaar gebeuren dat je een aantal kunstwerken tegenkomt. De vraag is alleen of je ze als zodanig herkent.

Lustwarande is een jaarlijkse tentoonstelling van hedendaagse kunst, verspreid door de Oude Warande. In vorige jaren werd de bijzondere omgeving niet door elke kunstenaar optimaal benut. Dit jaar dwingt het thema de deelnemende kunstenaars ertoe de omgeving te betrekken bij hun kunst. Disruption – Remapping Nature heeft als doel stil te staan bij de grens tussen natuur en kunst: waar houdt natuur op en begint de kunst?

Martin Schwenk – Expansion H 75 (2017)

Martin Schwenk – Expansion H 75 (2017)

Deze vraag maakt nieuwsgierig, maar ook achterdochtig. Zodra ik het bos instap verandert een rustige wandeling in een paranoïde spelletje ‘kunst of boom?’. Voor de zekerheid neem ik van elke scheve boom en elk misplaatst blaadje een foto.

Antti Laitinen – Broken Landscape (2017)

Antti Laitinen – Broken Landscape (2017)

Toch is het juist de subtiliteit van de kunstwerken die de tentoonstelling interessant maakt. De tentoonstelling bereikt precies zijn doel: vraagtekens zetten bij de grens tussen kunst en natuur. Zo sta je zomaar een kwartier naar een verbrande boom te kijken, je afvragend of dit “erbij hoort”. Dat je aan het einde van je wandeling niet weet of je naar kunst of naar misvormde bomen hebt gekeken maakt het eigenlijk alleen maar leuker.

Sven Fritz – Cresta (2017)

Sven Fritz – Cresta (2017)

Stap als je deze zomer niks te doen hebt dus vooral even het bos in. Disruption – Remapping Nature is tot en met 24 september te bewonderen in de Oude Warande. Kun je minder goed omgaan met onzekerheden in je leven? Ontvang dan voor €5 (studenten €4) een plattegrond, zodat je zeker weet dat je naar de goede boom kijkt.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.