Zorgen over het strategisch personeelsbeleid bij TSB

De faculteitsraad TSB verloopt rustig, het was gewoon gezellig. Koffie en taart vanwege de laatste vergadering van het collegeseizoen. Maar er is veel bezorgdheid over het ontbreken van een goede personeelscomponent in het Strategisch Plan van TSB. 

Het zwaarste onderwerp was het Strategisch Plan 2018-2021 van TSB. Decaan Sijtsma legt uit dat hij een flinke ronde maakte waarbij hij presentaties over het plan gaf, zeker 25 keer heeft hij zijn powerpoint opgestart. Iedereen mocht meepraten. Docent Tim Reeskens vraagt naar wat de geleerde lessen waren van de inspraakronde. Sijtsma geeft aan dat het idee om de negen onderzoeksprogramma’s van TSB samen te voegen tot één programma met de werktitel “Health, Well-Being and Adaptiveness Studies Using Intensive Data” vooral voorkomt uit vragen van de werkvloer. Hilde Augustijn: “Waarom komt Open Science zo weinig naar voren komt in het Strategisch Plan?” Sijtsma antwoordt hierop aan dat TSB door wat ze in het verleden hadden meegemaakt (Stapel red.) eigenlijk al voorop loopt met open data en data-opslag. Bovendien zit Marc van Veldhoven in een landelijke Open Science-commissie. “Wij zijn heel zichtbaar hierin”. 

Een beetje spannend wordt het als Roger Leenders vraagt  waarom er zo weinig over het personeelsbeleid in het Strategisch Plan te vinden is. “Het hele plan is nogal output gericht, hoe ontwikkel je je eigen ‘human capital’? Bijvoorbeeld  als de studentenaantallen toenemen, hoe ga je dan om met de werkdruk?” Sijtsma vindt dat uitvoering niet thuis hoort in een Strategisch Plan, en directeur Hans Georg van Liempd vindt het een zaak van personeelszaken, maar geeft nog wel aan dat er niet veel docenten in vaste dienst komen bij toenemende studentenaantallen. Roger Leenders houdt vol, hij vindt dat het strategisch personeelsbeleid en het creëren van een cultuur van verantwoordelijke professionals maar marginaal in Strategisch Plan naar voren komt. Ook personeelslid Dorien Kooij vraagt nog aandacht voor de werkdruk van het onderwijzend personeel. Decaan Sijtsma en directeur Van Liempd verwijzen echter naar het universiteitsbrede beleid dat de afdeling personeelszaken aan het ontwikkelen is. Tim Reeskens merkt nog op: “Aan het ondersteunend personeel wordt in ieder geval geen woord vuil gemaakt”. 

De bezorgdheid van de personeelsleden over hun mensen was goed voelbaar tijdens de bespreking, maar toch werd het Strategisch Plan met wat kleine aanvullingen aangenomen.  

 

 

 

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.