Studentensteden perken komst nieuwe studentenhuizen in

De ‘verkamering’ van straten in studentensteden moet een halt worden toegeroepen, vinden verschillende gemeentes. Dus worden de eisen voor het verhuren van kamers aan studenten strenger. Steden als Enschede, Leiden en Nijmegen presenteerden vorige week hun plannen. Utrecht en Amsterdam zijn er al langer mee bezig. In Tilburg is het nog stil.

Veel gezinnen in studentensteden zien het straatbeeld veranderen. Huizen worden gekocht en meteen verhuurd aan studenten, terwijl ze eigenlijk niet geschikt zijn als studentenhuis. Daar treden sommige steden nu tegen op.

Deze trend is een gevolg van de lage rentestand. Veel mensen vinden het nu aantrekkelijk een huis te kopen en deze te verhuren. Ze splitsen het op in kamers en zetten er studenten in.

Maatregelen

Dus nemen gemeenten maatregelen. Leiden scherpt de eisen voor vergunningen aan. Wie kamers wil verhuren, moet het huis voortaan isoleren. Zo gaat de gemeente geluidsoverlast tegen en verhoogt het de drempel voor verhuuders om huizen op te delen in losse kamers. Ook pleit de gemeente voor regels in het huurcontract die toestemming geven om huizen aan te pakken die voor geluidsoverlast zorgen. In Enschede zijn andere plannen: een maximumpercentage aan studentenhuizen per straat. Tussen kamerpanden moeten dan minstens twee normale woningen zitten. Een feestje bij de buren zit er dan niet meer in.

Zorgelijk

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) liet bij monde van voorzitter Tariq Swebaransingh aan De Volkskrant weten bang te zijn voor nog meer schaarste. Hij vindt ook dat het de student kwetsbaar maakt. Hij is wel te spreken over de oplossing in Nijmegen. Daar worden geen maatregelen getroffen die verkamering belemmeren. Wel plaatst de gemeente extra toezichthouders die ’s nachts patrouilleren tegen overlast van studenten.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.