Celstraf geëist tegen huisbaas dode student

In Leeuwarden kwam in 2013 een student om het leven nadat er brand ontstond in het winkelpand onder zijn kamer. Het Openbaar Ministerie eist nu drie maanden celstraf tegen de eigenaar van het pand.

De 24-jarige student Idsart Otte kwam om het leven nadat hij stikte door de rookontwikkeling. Het Openbaar Ministerie verwijt de 64-jarige pandeigenaar niet genoeg gedaan te hebben om het pand brandveilig te maken.

Het pand voldeed volgens het OM niet aan de minimale eisen voor brandveiligheid; brandwerende deuren ontbraken en ook waren de wanden niet rookwerend. Dit heeft volgens de aanklagers geleid tot het overlijden van de student.

In eerste instantie had het OM besloten om de pandeigenaar niet mee te nemen in het onderzoek naar wie er verantwoordelijk was voor de dood van Otte. De ouders van de student stapte hierop naar het gerechtshof, waarvan de rechters de ouders in het gelijk stelde.

Na uitspraak van het hof deed de Inspectie voor Veiligheid en Justitie aanvullend onderzoek. Toen pas bleek dat het pand waar Otte woonde niet voldeed aan de richtlijnen van brandveiligheid, waarop de pandeigenaar aangeklaagd werd. De rechters doen over twee weken uitspraak in de zaak.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.