“Google financiert wetenschappelijk onderzoek om wetgeving te beïnvloeden”

“Google financiert wetenschappelijk onderzoek om wetgeving te beïnvloeden”

Technologiereus Google wordt ervan beschuldigd wetenschappelijk onderzoek te financieren. Het bedrijf achter de zoekmachine zou hiermee proberen de publieke opinie te sturen en wetgeving te beïnvloeden. Dit meldt The Wall Street Journal.

De beschuldigingen komen van Campaign for Accountability, een actiegroep die gefinancierd wordt door onder meer Oracle, een concurrent van Google. De actiegroep stelt dat Google onderzoeken omtrent datagebruik, privacy, marktdominantie en wetgeving sponsort.

In ruil voor deze financiële steun zouden wetenschappers hun resultaten voor publicatie gedeeld hebben met het techbedrijf. Volgens Campaign for Accountability zou Google zo de resultaten hebben kunnen sturen. In veel gevallen zouden de betrokken academici de financiële steun van Google niet hebben vermeld.

Kritiek 

Google weerspreekt de conclusies van de actiegroep en noemt het rapport “hoogst misleidend”. De zoekgigant stelt wetenschappelijk onderzoek enkel te ondersteunen wanneer hun hulp expliciet vermeld wordt.

Uit de reactie van Google valt bovendien op te maken dat veel onderzoeken die het bedrijf gesteund heeft, negatief hebben uitgepakt voor het bedrijf. Hieruit zou men kunnen opmaken dat Google geen invloed heeft uitgeoefend op de onderzoeken die het financiert.

 

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.