Op naar een 20.000 studenten campus

Paul Hoeijmans van Real Estate heeft het druk. Er moeten deze zomer veel extra zalen komen want er komen steeds meer studenten. Maar hij heeft ook altijd veel nieuwtjes;  we drinken een bak koffie en lopen dat allemaal eens op het gemakje door. Wist je bijvoorbeeld al dat Station Univers wordt doorgetrokken richting campus? 

Hij relativeert zijn drukte onmiddellijk: “De roostermakers hebben het veel drukker, zij moeten inschatten hoeveel studenten er daadwerkelijk komen van de vooraanmeldingen. Vervolgens hoef ik alleen maar te vragen ‘Wat heb je nodig?’ En daarna gaan er in mijn club een hoop mensen keihard aan de slag om dat voor elkaar te krijgen.”

Wanneer gaan jullie uitbreiden, met die toenemende studentenaantallen?

“Op het moment dat Academic Services zegt: ik denk niet dat we het nog op een fijne manier kunnen oplossen in het rooster, dan komen wij gezamenlijk in actie. AS rekent door wat voor type zalen nodig zijn, wij onderzoeken de mogelijkheden op de campus en buiten de campus. Dit jaar was de concrete vraag snel in beeld: ‘Graag  negen zalen van 30 man. En een grote zaal voor 400 man.’ Dan gaan wij letterlijk shoppen op de vastgoedmarkt, kijken wat er kan, wie er ruimte te huur heeft. We inventariseren al regelmatig wat de huurmogelijkheden rondom de campus zijn om ook snel op dit soort vragen te kunnen inspelen.  Binnen een week lag de oplossing op de bestuurstafel. Ja hoe gaat dat dan? Zo hebben we gekeken of grote colleges in de Euroscoop konden overdag, net zoals de Fontys dat doet. Maar voor de Fontys is dat redelijk dichtbij, terwijl het voor onze studenten echt te ver fietsen is. Dan moet je weer allerlei switchtijden gaan berekenen tussen de colleges”.

“Die zaal van vierhonderd kon ik niet meteen oplossen, dus dat wordt dan voorlopig in de ochtenden de aula. Alles wat er al in de aula geroosterd stond op maandag en dinsdagochtend, zoals promoties, is er al uitgeroosterd. Dit is maar tot januari, daarna is er ruimte in een huurpand.” Paul loopt enthousiast naar een overzichtsfoto van het campusterrein. “Zie je dit gebouw  hier, de Reitse poort? In de laagbouw zitten wij al. De toren hebben we nu gehuurd. In die toren gaan we dus de negen collegezalen van 30 mensen maken. Daarbij komen dan iets later twee zalen van 2×200 man. Dat is eigenlijk niet de zaal die we wilden, want dat was 400. We zullen dus wel wat technische oplossingen moeten bedenken. Overloopzalen met een scherm zijn een optie, hier werken we nauw samen met de experts van LIS. Belangrijkste is dat we genoeg ruimte hebben op wandelafstand van de campus. Voor de duidelijkheid, het gebouw wordt gehuurd voor vijf jaar, niet gekocht.”

Wanneer is het OZC klaar?

“In september 2018, en dan heeft de universiteit er ineens weer veel ruimte bij. Met het OZC erbij is de campus klaar voor 15.000 studenten. Maar we moeten naar 17 en dan misschien wel naar 20.000. In de vastgoedstrategie zie je dat straks terug in een aantal scenario’s waarbij we ontwikkelplekken op de campus aanwijzen om die groei te kunnen opvangen. Bijvoorbeeld op de plek van Prisma: daar komt o.a. het nieuwe foodcourt, de studieverenigingen èn collegezalen. We zijn bezig om die nieuwe vastgoedstrategie nu te laten aansluiten bij het strategisch plan.”

Paul, je hebt altijd heet nieuws, voor de draad ermee!

“Nou,  het Deprezgebouw, voor de Mindlabs,  stomen we nu klaar voor de tweede helft van 2017. Verder wordt er gewerkt aan een cateringvisie voor de levendige campus. Met een foodcourt, winkeltjes en misschien wel foodtrucks of zo. Ik denk dat onze campus met meer evenementen ook veel aantrekkelijker wordt, kijk maar naar de Night University. Goed nieuws is natuurlijk ook dat Station Tilburg Univers(iteit) naar de campus toe verlengd wordt. De perrons worden verbreed, want die waren veel te gevaarlijk. Reizigers richting Den Bosch kunnen bijna op de campus opstappen.”

En reizigers richting Breda?

Paul lacht: “Die moeten omlopen. Maar ze kunnen wel lekker op de campus uitstappen”.

Verder nog iets Paul?

“Ja dit is met recht  de mooiste campus van Nederland. Wie heeft er nou zo’n mooie compacte campus met al dat groen en die bijzondere kunst en architectuur. Wacht maar tot we de  brochure uitgeven met de nieuwe ontwikkelplannen. Het wordt hier nog veel aantrekkelijker. De kwaliteit van het park bij Cobbenhagen willen we doortrekken.. Groen, duurzaam en sfeervol. Ik ga, nee, wij gaan nog meer stenen eruit halen, bijvoorbeeld die voor Tias, zodat het nog  groener wordt.”

En nog bijzondere dingen deze zomer?

“Jazeker, we zijn van alles aan het realiseren: Meer buitenwerkplekken, meer studiewerkplekken, het OZC bereikt zijn hoogste punt,  we maken een Sportkantine, Koopmans gaat helemaal leeg voor de renovatie, er komen nieuwe stoelen in de Library. Dat allemaal naast het gereedstomen van drie nieuwe gebouwen. Wij zijn nog wel even van de straat.”

 

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.