Europees kampioen van Tilburg University

Rechtenstudente Jackie Groenen (22) won onlangs het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal in eigen land. We kregen de aanvallende middenvelder aan de telefoon.

Jackie, we horen een auto op de achtergrond, je bent zeker veel onderweg deze dagen?

“Ik zit nu bij mijn moeder in de auto naar Frankfurt voor de voorbereidingen van mijn club FFC Frankfurt op het nieuwe seizoen. Dat begint over twee weken. De laatste dagen waren inderdaad hectisch, maar ook heel erg leuk. We hadden de huldiging in Utrecht en ik kreeg ook een huldiging in het stamcafé in het Belgische Poppel, waar ik ben opgegroeid. Dat was met veel vrienden en familie, daar heb ik echt van genoten.”

Wij willen je natuurlijk ook nog van harte feliciteren met het winnen van het EK. En niet alleen dat. De kenners hebben je uitgeroepen tot een van de allerbeste speelsters van het toernooi. 

“Dat maakt me heel trots en blij. De prestaties van het elftal hebben er ook voor gezorgd dat ik veel mensen kon ontmoeten die je anders niet snel tegenkomt. Voormalig voetballer Pierre van Hooijdonk bijvoorbeeld, maar ook Mark Rutte en Jesse Klaver. Bij de eerste wedstrijd van het EK kwamen ook koning Willem-Alexander en koningin Maxima ons bezoeken in de kleedkamer. Ze waren trots op ons.”

Wat betekent deze winst nu voor je carrière? Krijg je nu aanbiedingen van grote voetbalclubs?

“Met aanbiedingen ben ik niet bezig, dat gaat via mijn zaakwaarnemer. Vorig jaar ben ik van Chelsea overgestapt naar Frankfurt en dat is een grote club die net de Champions League had gewonnen, dus ik zit hier goed en ik kijk uit naar het nieuwe seizoen in Duitsland. De afgelopen dagen waren leuk, maar het liefste wil ik weer gewoon lekker voetballen en in het normale ritme zitten.”

Dat straalde je trouwens wel uit, je liep de hele tijd met een lach over het veld, ook wanneer je getackeld werd.

“Ik houd heel erg veel van het spel en ik vind het fantastisch dat ik van deze hobby ook mijn werk kon maken.”

We spraken eerder een keer met je en toen vertelde je over je zus Merel die ook voetbalt, maar een tegenslag kreeg te verwerken: een fikse kruisbandblessure. Hoe gaat het met haar?

“Goed. Ze speelt bij Moldavo in België en ze werkt daarnaast bij Ernst & Young. En ze doet ook nog eens een master aan Tilburg University. Of ze nog hogerop komt met voetbal weet ik niet. Wie weet, komt ze ook nog eens in het Nederlands Elftal. Ze is net zo goed als ik, maar wel anders, zij is een verdediger die ook best hard kan zijn. Ik zou niet graag tegenover haar komen te staan!“

Je studeert zelf rechten in Tilburg. Lukt dat een beetje met een topsportcarrière?

“Het is niet gemakkelijk dus het gaat wat langzaam. Het is ook niet echt handig dat ik geen colleges kan volgen. Ik laat de boeken opsturen naar Frankfurt en ik werk met Blackboard. Verder probeer ik zoveel mogelijk in de winter- en zomerperiodes aan mijn studie te doen, wanneer het voetbal stil ligt. Afgelopen zomer kwam er natuurlijk maar weinig van door het EK, dus ik probeer meer naar de winter te schuiven. Dat kan met het nieuwe programma ‘flexstuderen’ waar ik aan mee doe. Ik volg nu tweedejaars vakken. Het zal nog wel even duren voordat ik klaar ben.”

Komt er nog een huldiging op de universiteit? 

“De topsportcoördinator van de universiteit heeft wel gevraagd of ik dat op prijs stelde, maar ik heb erg weinig tijd en moet nu alweer klaarstaan voor het nieuwe seizoen. Dat kwam er dus even niet van.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.