Veel ouder worden we niet meer

Er zit een maximum aan hoe oud we kunnen worden. Dat blijkt uit onderzoek van Tilburgse statistici.

De populatie mensen wordt gemiddeld nog steeds ouder door gezondere leefomstandigheden. Toch blijken de alleroudsten onder ons de laatste dertig jaar niet ouder te worden. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerd onderzoek van de Tilburgse statistici John Einmahl en Jesson Einmahl. Ze bekeken de data van 75.000 Nederlanders die minstens 94 werden met behulp van de zogeheten ‘Extreme waardentheorie’.

De data laten dan zien dat er een bovengrens bestaat. Voor vrouwen is die 115,7 jaar en voor mannen 114,1 jaar. Dat neemt niet weg dat uitschieters mogelijk zijn. Sommige mensen kunnen een leeftijd van iets boven de 120 bereiken.

Vorig jaar stelden Amerikaanse biologen in Nature ook al dat de rek er zo ongeveer uit was, maar critici betwijfelden hun statistische methode. De Tilburgers, die overigens samenwerkten met Laurens de Haan van de Erasmus Universiteit, geven de biologen alsnog gelijk.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.