Duisenberg nieuwe voorzitter VSNU

Pieter Duisenberg is benoemd als nieuwe voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Hij is de opvolger van Karl Dittrich.

Het Algemene Bestuur van werkgeversorganisatie VSNU ziet in Duisenberg een ‘gedreven en betrokken leider’ volgens Kristel Baele, de collegevoorzitter van Erasmus Universiteit Rotterdam die namens de VSNU de selectiecommissie leidde: ‘Hij heeft zijn sporen verdiend in zowel het bedrijfsleven als de politiek waarbij het hoger onderwijs steeds zijn professionele en persoonlijke aandacht heeft gehad.’

Duisenberg is in eerste instantie benoemd voor een periode van vier jaar. Hiervoor was hij werkzaam in het bedrijfsleven (Shell en Eneco) en Tweede Kamerlid (VVD) met de portefeuille Hoger Onderwijs en Wetenschap. Het studievoorschot (sociaal leenstelsel) is mede door hem gerealiseerd. Hij was ook degene die samen met Karin Kraus een motie indiende om een onderzoek te starten naar de ideologische standpunten van wetenschappers (de motie werd aangenomen). Duisenberg werd ook herkozen en was dus net vijf maanden bezig sinds de laatste Tweede Kamerverkiezingen. Dat is tamelijk ongebruikelijk en fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemt het in een persverklaring dan ook ‘jammer dat Pieter zo kort nadat hij is herkozen de Kamer verlaat’. 

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) heeft ondanks het studievoorschoot dat voor veel studenten een doorn in het oog is, vertrouwen in de nieuwe leider van VSNU. ISO-voorzitter Rhea van der Dong: ‘Het ISO bedankt Karl Dittrich voor de goede samenwerking de afgelopen jaren en feliciteert Pieter Duisenberg met zijn nieuwe functie als voorzitter van de VSNU. Het ISO heeft toen hij in de Tweede Kamer zat goed samengewerkt met Pieter Duisenberg en ziet er naar uit om dat vanuit zijn nieuwe rol voort te zetten.’

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.