Topcantus: succesvol zuipfestijn

Woensdagmiddag vond de Topcantus plaats in de Spoorzone. Het moment waar menig groepje hongerig naar uitkeek. En het stelde niet teleur: 3000 studenten maken kennis met het roemruchtige bacchanaal, wat uitdraait op een ouderwets potje zuipen.

Omstreeks 13.00 druppelen de eerste Topgroepjes binnen. Mentoren met grote pas voorop, opzoek naar het beste tafeltje. Daar maken ze kennis met een tweetal vrijwilligers, die telkens de lege kannen bier bijvullen voor de studenten. Nadat het laatste groepje hun plekje heeft gevonden, maken de mentoren zich op voor de ‘mentorenparade’, waarbij Toppapa’s en Topmama’s de kans krijgen te paraderen in hun outfit. Onder luid gejoel van de studenten, natuurlijk.

Kort hierna gaat de cantusband los. Het Wilhelmus wordt ingezet en de eerste nummers gespeeld. De band is zoals altijd in vorm en sommeert de zaal muisstil te zijn. Dat lukt slechts gedeeltelijk, maar dat weerhoudt ze er niet van de pannen van het dak te spelen. En de studenten vinden het prachtig. Langzaam krijgen zij het ‘cantusidee’ door en de sfeer wordt losser en chaotischer.

Ondertussen hobbelen de vrijwilligers tussen de tafels door om bier te halen, en soms wat water, want de temperatuur liegt er niet om in De Spoorzone. Anneloes Meijer (CIW) loopt haastig met twee gevulde bierkannen naar een tafeltje. “Het is geweldig om te werken tijdens de cantus. Als ik er zelf niet aan mee kan doen, dan maar als vrijwilliger. Je leert nieuwe eerstejaars kennen en ik drink zelf lekker mee.” Ook de Toporganisatie loopt druk de zaal door. Zij zorgen dat de boel niet voortijdig uit de klauwen loopt, door alle studenten binnen de bankjes te houden. Een zware kluif gezien het enthousiasme van sommige studenten, maar het het gaat ze goed af.

Tegen het einde van de biercantus heerst toch echt chaos. Er wordt op tafels gedanst en met bier gesmeten. Studenten rollen als varkens over de grond door het bier. Versiertechnieken worden getest, de een wat efficiënter dan de ander. Na afloop strompelt iedereen gemoedelijk naar buiten. Sommige studenten willen naar bed, anderen zoeken meer bier. Stijn Geraats (21) blikt tevreden terug op de cantus: “Mijn groepje is echt dichter bij elkaar gekomen. Mensen gingen helemaal los, ook diegene die in het begin wat terughoudender waren. De cantus is echt een breekpunt in de Topweek. Ik verwacht dat het vanaf nu alleen maar leuker en chiller wordt. Dit was de beste cantus in jaren.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.