Vanaf 2018 gelden nieuwe regels voor bankprivacy

ING stelde in 2014 voor de betaalgegevens van de klanten door te verkopen aan bedrijven die daar interesse in hadden. Dat leverde een storm van protest op en het plan werd ingetrokkenen en de bedenker was directeur af. In de woorden van Follow de Money: de bankdirecteur kon het bordje consultant op zijn deur schroeven. 

Maar nu heeft de Europese Unie voor PSD2 gestemd. PSD2 is een nieuwe Europese richtlijn voor betaaldiensten. De richtlijn moet zorgen voor meer concurrentie en innovatie en de drempels voor nieuwe toetreders op de betalingsmarkt wegnemen. Allerlei fintech bedrijven willen namelijk meer doen met jouw betaalgegevens zoals nieuwe apps ontwikkelen en een betere marketing. Voorbeelden van fintech bedrijven zijn Paypall, Mollie en Bunq. PSD2 verplicht banken vanaf begin 2018 hun gegevens gratis te delen met  fintechbedrijven. Daarvoor is wel de instemming van de rekeninghouder nodig en het moeten financiële producten zijn. Doordat het verplicht gratis is, hoopt de EU misbruik te voorkomen. 

Op Follow the Money zegt onze professor Global ICT Lokke Moerel dat er in de vergunningseisen vastgelegd moet worden hoe ver fintech-bedrijven mogen gaan in het exploiteren van bankdata. ‘Stel je geen grenzen, dan zullen veel bedrijven in ruil voor die handige app een carte blanche van rekeninghouders vragen voor de exploitatie van hun betaalgegevens. Maar als niets mag, dan komen er geen gratis apps.’ Hoogleraar Recht en Informatiemaatschappij Gerrit Jan Zwenne (Leiden) verwacht dat ook bedrijven als Google en Facebook de Fintech-markt zullen betreden: ‘Apple doet dat al met Apple Pay. Gezien hun businessmodel denk ik niet dat dit soort bedrijven dit alleen gaan doen om een huishoudboekje aan te bieden.’, zo zegt hij op FTM.

Het is duidelijk, de Concumentenbond en privacy waakhonden zijn kritisch. Toch zijn er veel voorstanders van een wat soepeler beleid: men is bang dat als Nederland aan strenge eisen vasthoudt, de fintech-bedrijven ons land niet meer als vestigingsplaats kiezen. 

 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.