Dekker noemt vierdaagse werkweek onrealistisch

In België wordt gediscussieerd over de vierdaagse werkweek met loonbehoud, een plan van oud-premier Elio Di Rupo. In Nederland zou dit niet werken, stelt TiU-arbeidseconoom Ronald Dekker.

Het plan van Di Rupo kent voor- en tegenstanders. Waar voorstanders denken dat het plan zal leiden tot gelijke kansen op de arbeidsmarkt voor mannen en vrouwen en minder stress en ziekte, vinden tegenstanders het een ‘ultralinks’ idee. Net als de laatste groep is Dekker niet te spreken over het plan. “Het is een tekentafeloplossing die niet per se aansluit op de realiteit”, aldus Dekker in het AD.

Dekker: ”In België en veel andere landen werk je voltijds óf helemaal niet, waar in Nederland een derde van de mannen en twee derde van de vrouwen parttime werkt. Bij ons is minder werken dus al gewoon een optie.” Daarnaast vermoedt hij dat fulltimers niet open staan voor minder werkdagen omdat ze hun werk te interessant vinden, een baas hebben die het niet toestaat of hun volledige loon nodig hebben om rond te komen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.