Makelaars waarschuwen voor leenstelsel

We horen het nu ook eens van een ander. Makelaars waarschuwen dat starters in de toekomst meer moeite hebben hun eerste woning te financieren vanwege de studieschuld.

Met de afschaffing van de basisbeurs zijn steeds meer studenten aangewezen op een studielening. Na het afronden van hun studie betreden zij hierdoor de woningmarkt met een financiële achterstand, aldus makelaarsvereniging VBO.

Niet alleen de studieschuld maakt het voor starters moeilijk om een huis te kopen. Vanaf 2018 mag een hypotheek niet hoger zijn dan de aanschafwaarde van een woning. Dit heeft tot gevolg dat een starter een flink bedrag aan eigen geld paraat moet hebben om bijkomende kosten als de kosten koper te betalen. Dit alles leidt ertoe dat de aankoop van een huis voor startende studenten extra lastig zal worden.

De makelaarsverenigingen NVM en VBO zijn uitgenodigd voor een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. Ter informatie schreef VBO een position paper over het probleem:

[gview file=”https://universonline.nl/wp-content/uploads/univers/2017/08/Makelaar_t.b.v._hoorzitting-rondetafelgesprek_Starters_op_de_woningmarkt_d.d._13_september_2017.pdf”]

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.