NVAO: kwaliteitsoordeel ‘excellent’ moet vervallen

Het kwaliteitsoordeel ‘excellent’ moet verdwijnen, vindt de Nederlands-Vlaamse accreditatieorganisatie (NVAO). Het verschilt te weinig van het kwaliteitsoordeel ‘goed’. Demissionair minister Bussemaker geeft aan zich nogmaals over de beoordelingsschalen te willen buigen.

De NVAO oordeelt sinds 2005 over de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen. Sinds 2011 oordeelt zij niet alleen of de opleiding aan de basiskwaliteiten voldoet, maar geeft zij hier ook het kwaliteitsoordeel ‘voldoende’, ‘goed’ of ‘excellent’ aan. De NVAO heeft nooit veel voor deze bijkomende taak gevoeld, omdat kwaliteitsoordelen volgens haar ook op een andere manier vastgesteld kunnen worden, bijvoorbeeld door de Nationale Studenten Enquête.

Minister Bussemaker kwam in juni ondanks de kritiek van de NVAO toch met een wetsvoorstel voor accreditatie met drie kwaliteitsoordelen om opleidingen onderling vergelijkbaarder te maken en de ambities te prikkelen.

Als reactie op dit wetsvoorstel kwam de NVAO in een brief met een mogelijk compromis: laat het oordeel ‘excellent’ vervallen, want het verschil met ‘goed’ is moeilijk te onderbouwen. Bussemaker liet daarop de Tweede Kamer weten nog eens naar de beoordelingsschalen te willen gaan kijken.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.