Studenten sparen van leengeld

Meer dan de helft van de studenten (54 procent) gebruikt de studielening niet alleen om zijn of haar studie te bekostigen, maar ook om te sparen. Een groot gedeelte van de studenten (40 procent) zegt te sparen van de lening omdat de rente zo laag is.

Dat blijkt uit onderzoek van Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) onder 1383 studenten van het wo en hbo. Het onderzoek laat daarnaast het effect van de invoering van het studievoorschot zien: sinds de invoering zijn twee keer zoveel studenten gaan lenen. In het studiejaar 2015 leende ‘slechts’ 30 procent van de eerste- en tweedejaarsstudenten. Nu is dat 62 procent.

Redenen om te lenen

Volgens Nibud lenen studenten om verschillende redenen. 60 procent van de studenten met een studieschuld gebruikt zijn lening om noodzakelijke lasten te betalen. Ook leent bijna de helft omdat hun ouders niet genoeg (kunnen) bijdragen. Tot slot ziet 44 procent de gunstige leenvoorwaarden als een reden om te lenen. De rente op het studievoorschot is momenteel 0 procent.

Advies

Dit lage rentepercentage staat alleen niet vast. Eens per vijf jaar wordt het opnieuw vastgelegd. Nubid adviseert studenten om enkel het bedrag te lenen wat zij nodig hebben om rond te komen, omdat meer lenen kan leiden tot onnodig hoge schulden. Duidelijkheid, voorlichting en begeleiding van ouders en professionals kunnen de student helpen om bewuster te worden van de gevolgen van lenen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.