NWO gaat topsectorenbeleid mogelijk verstevigen

Er worden wel heel veel aanvragen gehonoreerd in het topsectorenbeleid. Daarom wordt NWO waarschijnlijk ingeschakeld, schrijft ScienceGuide.

Het wetenschappelijke innovatiebeleid moest meer coherent worden en de financiering moest meer worden bepaald door de behoefte vanuit bedrijven. Vanuit deze wensen introduceerde het kabinet Rutte I in 2012 het topsectorenbeleid.

Vijf jaar (met jaarlijks minstens een miljard aan uitgaven) later lijkt het tijd de broekriem strakker aan te trekken. Er zouden teveel aanvragen gehonoreerd worden (in de periode 2013-2016 tussen de 42 en 75 procent). De aandacht voor valorisatie en het betrekken van het bedrijfsleven zouden bovendien ten koste gaan van de wetenschappelijke kwaliteit van de aanvragen.

Tijd om NWO erbij te betrekken, moeten ze bij Economische Zaken hebben gedacht. NWO verdeelt de gelden die universiteiten aan wetenschap kunnen uitgeven en komt maar tot een honoreringspercentage van zo’n 20 procent.

Het zou wel vragen oproepen: ook op de werkwijze van NWO is veel kritiek. En als de organisatie ook privaat-publieke projecten moet managen ligt een lastige dubbelrol op de loer. Zo tekent ScienceGuide de reactie op van de NWO-top: “We moeten natuurlijk wel uitkijken dat we niet een reclamebureau voor het bedrijfsleven worden.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.