Opening academisch jaar: Verantwoordelijkheid in een verbonden wereld

Opening academisch jaar: Verantwoordelijkheid in een verbonden wereld

De universiteit moet verantwoordelijkheid nemen in deze moeilijke tijden. En wel door aansluiting te vinden bij de digitale revolutie en kennis te delen met burgers en bedrijven. Dat was de boodschap van de sprekers vandaag tijdens de opening van het academisch jaar.

Voor een volle aula van studenten, medewerkers en gasten (inclusief de Tilburgse burgemeester Noordanus en bisschop De Korte van Den Bosch) sprak onze rector Emile Aarts de wens uit om relevant te zijn in de 21e eeuw. Hij wil verbindingen maken met het bedrijfsleven en stappen zetten op het gebied van digitale technologie. “Let’s connect to create growth’. Hij verklaarde ook dat op dit gebied al flinke stappen zijn gezet met JADS, de samenwerking met Eindhoven op het gebied van Data Science gevestigd in Den Bosch.

Collegevoorzitter Koen Becking benadrukte dat het niet alleen om groei van de universiteit gaat, maar ook om verantwoordelijkheid nemen in een wereld die soms eerder geschonden dan verbonden lijkt. In tijden van ‘fake news’ en ‘ontkenning van de feiten’ stelde hij dat de universiteit bij uitstek het instituut is om ‘de weg te wijzen’ en te schiften en te oordelen over wat relevant is en wat niet: “Information is power, but an information overload  has a paralyzing effect.” En we moeten daarbij ook onszelf niet ontzien, zei hij met verwijzing naar de fraude van decaan Arie de Ruijter die afgelopen jaar aan het licht kwam.

Verantwoordelijkheid nemen was ook het onderwerp van hoogleraar neuropsychologie Margriet Sitskoorn, zij het dan op het niveau van het individu. Wij vinden onszelf wijze mensen, maar alles wijst erop dat we ons niet zo gedragen. We verpesten het milieu, we verspillen en maken oorlog. Hoe kunnen we dat verbeteren? Sitskoorn zegt dat we wel degelijk wijsheid en ethisch besef bezitten dankzij onze prefrontale cortex. Probleem is alleen dat dit hersengebied vlak achter onze ogen zich pas recent heeft ontwikkeld in de mens. Van veel ouder datum zijn onze angsten, verlangens, lustgevoelens en gewoontes (een woorden- en kleurentestje met het publiek illustreerde dat). Gelukkig kunnen we onze prefrontale cortex trainen en is het in theorie mogelijk om redelijker en menselijker met elkaar om te gaan. Hoe dan, dat werd niet helemaal duidelijk, maar dat de universiteit hierbij een grote rol moet gaan spelen, stond voor haar voorop.

[caption id=”attachment_106485″ align=”aligncenter” width=”100%”> Hoogleraar neuropsychologie Margriet Sitskoorn, opening academisch jaar 2017.

Er werden ook prijzen uitgedeeld voor de beste entrepreneurs onder onze studenten en alumni. Het publiek mocht stemmen per mobiele telefoon. De BESI-award ging niet naar Kees van Rengs met zijn bedrijf om verbindingen te leggen tussen duurzame bedrijven, maar wel naar Koen Lavrijssen, met zijn Mr. Winston-kassasysteem dat obers helpt om de beste service te leveren. Getest en goed bevonden bij camping De Paal.

 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.