Bussemaker bezorgd om prestatiedruk studenten

Jet Bussemaker opende het academisch jaar op de Radboud Universiteit. Centraal stond het thema geluk. Het geluk kan volgens de demissionair minister onder druk komen te staan door een toenemende prestatiedruk.

De prestatiedruk onder studenten in Nederland loopt op en dat moet niet doorslaan, stelt Bussemaker: “Wat mij stoort, is dat iedereen alleen maar hogerop wil. Met een vwo-diploma wil iedereen naar de universiteit. Een mbo-diploma zou niet goed genoeg zijn, terwijl dat ook een prima diploma is. Het is belangrijker om de juiste student op de juiste plek te krijgen”, citeerde ze zichzelf uit een eerder interview in de Volkskrant.

Bussemaker is niet de enige die zich heeft bekommerd om de werkdruk die op studenten rust. De NTR zond afgelopen zondag een programma genaamd ‘Kwesties’ uit met een debat over de prestatiedruk onder studenten. Behalve deskundigen en opiniemakers kwamen ook studenten aan het woord. Zo vertelde student Sylvia anoniem over de burn-out die ze opliep tijdens haar studie aan de TU Delft. Bij de studentenpsycholoog was de wachtlijst twee maanden. Sylvia roept universiteiten op om studenten voor de gevolgen van stress te waarschuwen door middel van voorlichting: “Studenten zien stress niet als iets slechts; als je het druk hebt dan doe je het goed.”

Onderwijsminister Bussemaker laat in haar toespraak weten een opleiding niet alleen als een leverancier van werknemers te zien, maar ook als een plek die ruimte moet bieden voor ‘zelfontplooiing en maatschappelijke betekenis’. De overheid moet de randvoorwaarden creëren waarmee het evenwicht tussen prestaties en geluk in stand blijft.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.