Omstreden boek internationaliseren Tilburg University

De Universiteit van Tilburg streeft naar een internationaal karakter. Maar slaat die verengelsing van het onderwijs niet door? Vlaams schrijver Yves Petry bundelde zijn gedachtes hierover in een boekje: ‘Tilburgh International’. De boekpresentatie is donderdag 7 september, om 16.00 in Grand Café Esplanade. Entree is gratis.

Het fictieve verhaal van Petry steekt de draak met de vergaande verspreiding van het Engels op de universiteit, zelfs op de faculteit Nederlands en binnen informele settingen. Tilburg University zou weinig liefde voor onze moedertaal koesteren en via het Engels haar middelmatigheid verbloemen. “Dat Engels van ons zegt alles over ons diepgeworteld gevoel van onbeduidendheid.”

Petry leest tijdens de presentatie enkele fragmenten voor uit zijn boek. Een panel praat daarnaast over de verengelsing van het onderwijs. Waarom doen we niet alles in het Nederlands? Moeten we niet trots zijn op onze taal? Wethouder Marcelle Hendrickx ontvangt het eerste exemplaar. Na afloop is ruimte voor een borrel, met Nederlands als voertaal. 

College van Bestuur

Fervent voorstanders van de internationalisering Emile Aarts en Koen Becking hebben nog niet gereageerd op herhaalde uitnodigingen voor de boekpresentatie van Mijke Pol, programmamaker bij Tilt. Het is ook opvallend dat de aankondiging van het evenement niet op de (intranet)kalender van Tilburg University te vinden is.

Festival Tilt

Op uitnodiging van festival Tilt verbleef Yves Petry vijf dagen lang in Tilburg. Zij nodigen jaarlijks een writer in residence, of zoals ze aan de Universiteit van Tilburg graag zeggen: writer in residence, uit tijdens het Tilt festival. Die blijft dan enkele dagen in Tilburg en schrijft een verhaal over diens bevindingen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.