Boekpresentatie ‘Student in Verzet’

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn 22 Tilburgse studenten omgekomen tijdens bombardementen, verzetsactiviteiten, in concentratiekampen en aan de gevolgen van dwangarbeid, ongeval of ziekte. Theo Vogels (1919-1945) was een van hen. Vanmiddag vond de boekpresentatie plaats in de Portrettenzaal van het Cobbenhagengebouw in het bijzijn van familie en voorzitter College van Bestuur Koen Becking die ook een exemplaar in ontvangst mocht nemen.

Als actief lid van een verzetsgroep hielp Theo Vogels bij het vervoer en de vlucht van Engelse piloten over de Nederlandse grens. Voor neef en schrijver Joep Vogels was oom Theo iemand waar hij alleen maar af en toe iets over hoorde tijdens familiebijeenkomsten. Wie hij was en hoe zijn leven eruit zag tot de dag dat hij stierf aan de gevolgen van vlektyfus in een gevangenis in Siegburg (Duitsland), dat wist hij niet. Het boek ‘Student in verzet’ is het resultaat van onderzoek dat Joep Vogels deed naar het leven zijn oom, aan de hand van verhalen, documenten en (familie)foto’s. Het boek geeft een beeld van zijn leven, maar wil nergens de indruk wekken dat het allemaal feiten zijn. Van sommige dingen kom je nu eenmaal nooit te weten hoe iets precies gegaan is, je kunt er alleen maar naar gissen en aan de hand van de gegevens die je ter beschikking staan een zo goed mogelijk beeld proberen te scheppen van de mens Theo en zijn leven.

Het boek ligt vanaf komend weekend in Tilburgse en Hilvarenbeekse boekwinkels.

Meer informatie over Theo Vogels is te vinden op de website Monument voor de Vrijheid.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.