In de kijker: de bekendste Arabist van Nederland volgens Arjen Lubach

In de kijker: de bekendste Arabist van Nederland volgens Arjen Lubach

Kranten, televisieprogramma’s, een boek of een tweetje: de wetenschappers van Tilburg University laten ook buiten de universiteitsmuren van zich horen. Univers doet een greep in de multimedia-grabbelton.

Humberto Tan had het er maar moeilijk mee. In een week waarin Anna Nooshin en Monica Geuze deden alsof ze lesbisch waren voor een Linda-fotoshoot en heel Nederland daarover viel, was cultuurwetenschapper Inge van de Ven de enige die nuances plaatste. Dus legde Anna Nooshin het Univers-interview met Van de Ven ter verdediging op tafel bij RTL Late Night. “Het is wel in heel moeilijke bewoordingen,” waarschuwt Nooshin als ze twee velletjes ter grootte van een ansichtkaart op tafel legt. Humberto Tan pakt de velletjes en zegt verschrikt: “Het lijkt wel een heel boek!” Om vervolgens te constateren dat hij er weinig van snapt.

Wie het wel snapt, is Arjen Lubach. Tijdens een item over salafisme in Zondag met Lubach noemt hij Jan Jaap de Ruiter ‘de bekendste Arabist van Nederland.’ Daar kan De Ruiter zich prima in vinden. ‘Terecht!’ schrijft hij op Facebook.

Een gelukkig huwelijk dus, dat van Lubach en De Ruiter. En dat is maar goed ook, want psychologe Tila Pronk haalt internationaal de kranten met haar onderzoek waaruit blijkt dat getrouwde mensen meer zelfcontrole hebben en vergevingsgezinder zijn. Oftewel: lange relaties maken een beter mens van je. Voor dat extra stukje zelfcontrole is het blijkbaar wel van belang dat de vrouw in het begin van de relatie streng is tegenover de man. Niet alles komt vanzelf.

Wie ook streng is: de Vlaamse schrijver Yves Petry. Op uitnodiging van festival Tilt verbleef hij vijf dagen in Tilburg en schreef Tilburgh International, een fictief verhaal waarin hij zich kritisch uitlaat over de internationalisering van de universiteit. De eigen cultuur wordt weggemoffeld, vindt de Belg. Tijdens de presentatie van het boek in café Esplanade uiten ook de Tilburgse wetenschappers Sander Bax en Jos Swanenburg hun zorgen. Bax: “Middelbare scholen gaan straks ook Engels boven Nederlands verkiezen. Dat sijpelt dan door naar de hele maatschappij.”

Ondertussen doet Ton Wilthagen vrolijk mee aan de verengelsing van de academische wereld door in de Groene Amsterdammer een lans te breken voor ‘flexicurity’. Een model dat zowel ‘flexibiliteit biedt voor werkgevers als zekerheid (security) voor werknemers.’ De Denen hebben het al, maar in Nederland willen we er niet aan, ook al predikt Wilthagen al twintig jaar dat hervormingen op de arbeidsmarkt broodnodig zijn.

Tot slot is het voor Humberto Tan te hopen dat Léon Hanssen niet aanschuift in een volgende aflevering van RTL Late Night. De biograaf schreef een essaybundel over Mondriaan die beduidend groter is dan twee velletjes papier. Daarin staat ook het verhaal van de vervalste Mondriaan. Om een lang verhaal kort te maken: Hanssen dacht een verloren gewaand meesterwerk te hebben teruggevonden, maar het bleek een nepperd te zijn. Tsja. Dat niet alles echt is in het leven, is ons dankzij Anna Nooshin en Monica Geuze weer haarfijn in herinnering gebracht. Neemt niet weg dat het toch fijn is om naar te kijken, zo’n Mondriaan.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.