Frank de Boer al na 77 dagen op straat gezet: zinvol of zinloos?

Frank de Boer al na 77 dagen op straat gezet: zinvol of zinloos?

Voetbaltrainer Frank de Boer is al na 77 dagen ontslagen als trainer bij Crystal Palace. Een record in de Premier League. Komt de club daar beter uit? Martin van Tuijl van Tilburg University en Jan van Ours van de Erasmus Universiteit zeggen van niet.

Het snelle ontslag van Frank de Boer is geen uitzondering in de voetbalwereld: Nederlandse trainers Alex Pastoor en Wiljan Vloet overkwam het beide na drie wedstrijden. Ron Jans werd in België na elf wedstrijden ontslagen. De voetbalwereld gaat over lijken, en er is maar één manier om buiten schot te blijven: presteren.

Onderzoek

Hoewel voetbalwijsheden vooral gebaseerd zijn op mythes en bijgeloof, bestaat er wel wetenschappelijk onderzoek naar wat wel en vooral niet werkt binnen de voetbalwedstrijd. Zo ook het onderzoek van Van Ours en Van Tuijl. Zij vergeleken de prestaties van clubs die trainers ontsloegen met soortgelijke clubs die dat niet deden. Voor hun onderzoek bekeken ze de uitslagen in de Eredivisie tussen 2000 en 2014. Daaruit bleek dat een team niet beter is gaan functioneren door dat ontslag.

Bekijk hier het interview met Jan van Ours, toen nog wetenschapper aan Tilburg University, over het onderzoek. 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.