Jochem de Bresser genomineerd voor Christiaan Huygensprijs

Jochem de Bresser genomineerd voor Christiaan Huygensprijs

TiSEM-docent Jochem de Bresser is met zijn proefschrift over pensioenen genomineerd voor de Christiaan Huygensprijs.

Jochem de Bresser, medewerker bij het departement Econometrie & Operations Research van de Tilburg School of Economics and Management (TiSEM), is een van de drie genomineerden voor de Christiaan Huygensprijs. De andere genomineerden zijn promovendi van de Vrije Universiteit Amsterdam en Maastricht University.

“Toen ik hoorde dat ik genomineerd was, was ik blij. Maar het kwam ook heel onverwachts. Mijn promotor had me opgegeven, maar ik had eigenlijk geen idee dat het liep”, reageert De Bresser.

In zijn proefschrift, Between Goals and Expectations: Essays on Pensions and Retirement, onderzoekt De Bresser subjectieve ideeën (verwachtingen en doelstellingen) over pensioenen. Het onderzoek volgt personen gedurende een lange tijd. De Bresser: “Het proefschrift bestaat uit verschillende papers. In een van de papers onderzochten we het effect van meedoen aan panels op hoeveel mensen sparen.” De Bresser ontdekte dat er een verband bestaat tussen deelname aan panels en spaargedrag. Een andere conclusie die uit het onderzoek getrokken wordt is dat veranderingen in het verwachte inkomen samengaan met veranderingen in tevredenheid met het inkomensniveau na pensionering.

De Christiaan Huygensprijs wordt sinds 1989 jaarlijks toegekend aan een bètawetenschapper die een vernieuwende bijdrage aan de wetenschap heeft geleverd met betrekking tot een van de vakgebieden waarin Christiaan Huygens grote ontdekking deed: wiskunde en econometrie, natuurkunde en sterrenkunde. Dit jaar is dat het vakgebied wiskunde en econometrie.

De prijsuitreiking vindt 9 oktober plaats. De winnaar ontvangt naast een oorkonde, een bronzen sculptuur van Huygens en de roem ook tienduizend euro.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.