Harvard ziet af van benoeming Chelsea Manning

WikiLeaks-klokkenluider Chelsea Manning zou gastdocent worden aan Harvard University. Door de ophef die hierop ontstond, heeft de topuniversiteit besloten de benoeming ongedaan te maken.

De als man geboren Manning lekte in 2010 honderdduizenden geheime documenten naar klokkenluiderssite WikiLeaks. De Amerikaanse krijgsraad veroordeelde Manning hierop tot 35 jaar gevangenisstraf. Vlak voordat president Obama aftrad verleende hij Manning gratie, waardoor zij sinds mei dit jaar weer op vrije voeten is.

Begin deze week werd de 29 jarige Manning benoemd tot gastdocent aan de topuniversiteit. Ze zou met studenten in discussie gaan over de rol van transgenders, bi- en homoseksuelen in de maatschappij. 

Ophef

Harvard maakte de lijst met nieuwe gastdocenten eerder deze week bekend. Naast Manning werd ook de oud woordvoerder van Donald Trump, Sean Spicer, benoemd tot Visiting Fellow.

De benoeming van Manning leidde tot veel kritiek uit conservatieve hoek en CIA-directeur Mike Pompeo kwam uit protest niet opdagen voor een discussie waaraan hij zou deelnemen. Harvard besloot na alle ophef om de benoeming van Manning in te trekken.

Decaan Douglas Elmendorf biedt Manning in een verklaring excuses aan en benadrukt dat zij nog wel welkom is om te spreken op de universiteit. Manning zelf lijkt hier geen genoegen mee te nemen en spreekt op Twitter over een “politiestaat”. 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.