Hallo, waarom is dit nu weer een man geworden?

Henriëtte Prast, hoogleraar Finance in Tilburg en Eerste Kamerlid voor D66, laakt de benoeming VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg en dat is niet vanwege kiezersbedrog of z’n ideeën.

Duisenberg ruilde onlangs de Tweede Kamer in voor het voorzitterschap van de VSNU, de werkgeversvereniging van de universiteiten. Critici spraken van kiezersbedrog. Aan de universiteiten klonk gemor over de ideeën van Duisenberg. Hij was immers verantwoordelijk voor het leenstelsel en het plan om wetenschappers te onderzoeken op hun (linkse) ideologie. Ook de Tilburgse hoogleraar Henriëtte Prast (Finance) is niet erg te spreken over de benoeming, zij het om een heel andere reden: ‘Dan denk ik echt “hallo!”, waarom is dit nu weer een man geworden?’

Prast is sinds kort lid van het bestuur Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) en naar aanleiding daarvan sprak ze zich in Scienceguide uit over de emancipatie van vrouwen aan de universiteiten. Ze ziet dat nog steeds kansen om vrouwen te benoemen op hogere bestuursfuncties ‘niet worden benut’ en dat het diversiteitsbeleid al te vaak een wassen neus blijkt te zijn.

Een voorbeeld daarvan is de benoeming van Duisenberg en de kritiek op deze aanstelling: ‘In de profielschets stond “liefde voor wetenschap”. Maar hij heeft geen wetenschappelijke achtergrond. Als je hém geschikt vindt, dan zijn er toch echt zat vrouwen geschikt voor die post? Volgens mij is er voor de benoeming een headhunter ingesteld. Ik heb geen idee of die met een verlanglijst op pad is gestuurd waar dit uit moest komen te rollen. Maar ik ben wel verbaasd.’

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.