Geef wetenschappers een basisbeurs

Onderzoeksbeurzen hoeven niet langer verdeeld te worden middels een inefficiënt en ingewikkelde procedure. Iedere wetenschapper kan een basisbeurs krijgen, blijkt uit onderzoek van innovatiefilosoof Krist Vaesen.

Van de vele aanvragen die bij onderzoeksfinancier NWO terechtkomen, wordt maar 10 tot 15 procent gehonoreerd. Zo wordt enorm veel tijd verspild: uit een Australische studie blijkt volgens Vaesen dat medische onderzoekers jaarlijks samen vier eeuwen onderzoekstijd besteden aan het schrijven en indienen van één jaar aan nieuwe projecten. En van de bedoeling – voorrang geven aan de beste wetenschap – komt weinig terecht. Er kan nauwelijks worden voorspeld wie het beste werk levert, stelt Vaesen in de Volkskrant, dus waarom de risico’s niet spreiden?

Het basisinkomen voor burgers besluit op veel bezwaren, waaronder de enorme kostenpost. Zelfs al zou het nodeloos ingewikkelde toeslagenstelsel worden afgeschaft, dan nog is het niet te betalen. In de wetenschap kan het volgens Vaesen wel. Hij analyseerde data over Nederland, Engeland en de VS en stelt dat iedere hoogleraar, universitair hoofddocent en universitair docent iedere vijf jaar 500.000 euro kunnen krijgen.

Bang dat wetenschappers niet meer hun best gaan doen is hij niet, want ook in landen waar de prestatiedruk minder is leveren wetenschappers goed werk. Wel zal er nog naar de details gekeken moeten worden: in principe heeft een filosoof bijvoorbeeld minder geld nodig dan een deeltjesfysicus.

Vooralsnog is het afwachten of NWO het voorstel serieus oppakt. De organisatie laat de Volkskrant weten dat Vaesens idee goed is, maar dat niet al het geld van NWO zomaar vrij te besteden is. Veel is bijvoorbeeld bedoeld voor Europese projecten. Bovendien gaat het geld niet alleen naar aan universiteiten verbonden wetenschappers.

Op 24 oktober 2017 spreekt Krist Vaesen in Tilburg op de TiLPS History of Analytic Philosophy Workshop.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.