Hoe vaak gaan studenten op vakantie?

De zomervakantie is pas net achter de rug, maar mogelijk ben jij alweer bezig met het plannen van je volgende vakantie. Uit onderzoek blijkt dat studenten gemiddeld 2,4 keer per jaar op vakantie naar het buitenland gaan.

In de afgelopen twaalf maanden gingen de Nederlandse studenten gemiddeld 2,4 keer op vakantie naar het buitenland, blijkt uit onderzoek van Vakantiedealz.nl onder 1243 studenten van het wo en hbo. Gemiddeld reisden studenten aan het wetenschappelijk onderwijs vaker (2,6 keer) af naar het buitenland dan hbo-studenten (2,2 keer).

Volgens het onderzoek gingen de Tilburgse studenten het afgelopen jaar gemiddeld 2,4 keer op vakantie in het buitenland. Delftse studenten gingen gemiddeld het vaakst op vakantie (2,9 keer) en studenten uit Groningen en Eindhoven het minst (2,1 keer).

Zomervakantie

Een groot deel van de Nederlandse studenten (91 procent) ging afgelopen zomer minstens een keer op vakantie. De 9 procent die thuisbleef gaf aan dat gebrek aan tijd en geld een belangrijke reden hiervoor was. Het grootste deel van de studenten die op vakantie gingen, bezocht een bestemming in het buitenland. Populaire vakantiebestemmingen zijn volgens het onderzoek Spanje, Frankrijk, Italië, Griekenland en Kroatië.

Bijna een derde van de Nederlandse studenten gaf in het onderzoek aan tijdens de buitenlandse zomervakantie met ouders of familie mee te gaan. Naarmate de studenten ouder worden, kiezen zij er vaker voor om met hun partner te gaan: van 10,2 procent van de 18-jarigen tot 43,8 procent van de 23-jarigen.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder studenten uit twaalf studentensteden: Amsterdam, Breda, Delft, Eindhoven, Enschede, Groningen, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Wageningen.

Univers vroeg studenten op de campus naar hun vakanties. Studente Julia Theuws ging afgelopen zomer twee keer op vakantie. “Ik ben met mijn ouders naar Rusland geweest en met vriendinnen naar Spanje.” Haar vriendin Jessy Massop reisde met haar ouders en zusje af naar Sri Lanka. Andere studenten bezochten Rome en Helsinki, of kampeerden in Frankrijk. Onze vlugge rondvraag suggereert dat Tilburgse studenten iets minder vaak op vakantie gaan dan is gebleken uit het onderzoek van Vakantiedealz.nl: niet 2,4 maar 1,5 keer per jaar.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.