Quotum voor vrouwelijke hoogleraren universiteit Brussel

Quotum voor vrouwelijke hoogleraren universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) stelt een quotum in voor het aantal vrouwelijke hoogleraren. Als het aan Rector Caroline Pauwels ligt, moet minimaal één derde van de Brusselse professoren vrouw zijn, meldt ScienceGuide.

Net als in Nederland speelt ook in België de discussie over gendergelijkheid in de academische top al langer. Met de invoering van het Brusselse quotum is de VUB de eerste universiteit van België met een dergelijke ondergrens. Pauwels zegt in een interview met het Belgische Knack dat de VUB streeft naar minimaal 33 procent vrouwelijke hoogleraren. Nu is dat 28 procent. Volgens de Brusselse rector lukt het zonder quotum niet om de beoogde stijging te maken.

In Tilburg

Van het aandeel vrouwen in Brussel op dit moment, kan men in Tilburg enkel dromen. Aan Tilburg University is slechts 19 procent van de hoogleraren vrouw. De universiteit hoopt dit op te hogen naar 25 procent in 2020. Wel is er sprake van een sterke stijging; tien jaar geleden kwamen we in Tilburg niet verder dan 8.5 procent. Minister Bussemaker zinspeelde ook op een wettelijk quotum voor Nederlandse universiteiten, maar dat is er vooralsnog niet van gekomen. 

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.