Universiteitsvrienden dragen bij aan succes en geluk

Net als dat je verschillende outfits uitkiest voor een verschillende gelegenheden, hebben studenten verschillende vrienden nodig voor een verschillende situaties, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Met wie je in je eerste collegejaar bevriend raakt, kan van belang zijn voor je toekomst, succes en geluk.

Studie en stress gaan niet zonder elkaar, maar als studenten weten hoe ze met stress om moeten gaan, draagt dat bij aan hun succes. Vrienden kunnen daaraan bijdragen. Iedere vriend die je maakt in je studententijd heeft een bepaalde functie. Vrienden met een groot empathisch vermogen zouden belangrijk zijn in tijden van stress, waar vrolijke vrienden belangrijk zijn voor je geluk. Dat blijkt uit onderzoek van de Stanford-universiteit.

Terugvalbasis

De Amerikaanse onderzoekers onderzochten het sociale netwerk van bijna tweehonderd eerstejaars studenten door middel van persoonlijke tests en vraagstukken. Zij legden hierbij de nadruk op relaties gebaseerd op vertrouwen en relaties gebaseerd op plezier.

Studenten zoeken in tijden dat ze gelukkig zijn voornamelijk medestudenten op met wie zij een relatie hadden die is gebaseerd op plezier. Deze vrienden kunnen een positieve werking hebben op je gemoedstoestand. Maar deze vrienden zijn niet de juiste personen om naartoe te gaan wanneer je iemand in vertrouwen wilt nemen over een lastige situatie. In tijden van stress vallen zij daarom terug op medestudenten met wie zij een vertrouwensrelatie hebben. Het vertrouwensnetwerk van studenten bestaat uit vrienden met een groot inlevingsvermogen. Deze groep is vaak beduidend kleiner dan de groep waarbij de relatie is gebaseerd op plezier.

Vrienden selecteren

Studenten die zowel tijd doorbrengen met vrolijke vrienden als met empathische vrienden blijken het meest succesvol. Volgens Sylvia Morelli, auteur van het onderzoek, biedt de studie studenten een mogelijkheid om hun eigen relaties te onderzoeken, wat belangrijk is ‘in tijden waarin sociale media het laten lijken alsof je een ontelbaar aantal vrienden hebt’.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.