Een kijkje bij de verdediging van een Tilburgse promovenda

Een kijkje bij de verdediging van een Tilburgse promovenda

Na zes jaar onderzoek promoveerde Wilma Latuny vandaag aan Tilburg University op haar proefschrift ‘The Power of Facial Expressions’. Hoe verloopt een promotieceremonie? Univers was erbij.

Wilma Latuny onderzocht of gezichtsuitdrukkingen kunnen bijdragen aan succes in een competitieve setting. Ze richtte zich op schoonheidsverkiezingen, pianocompetities en leiderschapsverkiezingen.

Presentatie

Bij aanvang van de ceremonie presenteert Wilma Latuny haar onderzoek. Het blijkt dat bepaalde gezichtsuitdrukkingen een positieve of negatieve invloed hebben op de uitslag van competities. Met behulp van een digitale methode om gezichtsuitdrukkingen in video’s van deelnemers aan competities te meten, kwam ze tot verschillende conclusies die dit bevestigen.

dsc_0263

Latuny vertelt onder andere dat veel beweging van de mond in mannelijke schoonheidsverkiezingen (Mister World) bijdraagt aan een slechtere beoordeling. In leiderschapsverkiezingen blijkt het optrekken van de kin als negatief ervaren te worden en het optrekken van de neus als positief.

Verdediging

Na de korte presentatie volgt de verdediging waarin Latuny de kritische vragen van de promotiecommissie moet beantwoorden. De vragen gaan onder andere over de onderzoeksresultaten, de relevantie en wat het onderzoek kan betekenen voor de toekomst. Een van de vragen verwijst naar de resultaten uit de Mister World-verkiezing: is een jongen die een meisje wil versieren dan minder aantrekkelijk wanneer hij veel praat? Hier durft Latuny geen uitspraak over te doen, omdat dat niet is wat ze heeft onderzocht.

Einde ceremonie

Een uur na aanvang van de presentatie komt de pedel, een ceremoniele functionaris aan de universiteit, de zaal in om aan te kondigen dat het tijd is voor de promotiecommissie om zich terug te trekken voor de beoordeling. Dit overleg duurt ongeveer tien minuten, waarna bekend wordt gemaakt dat Latuny haar doctoraat behaald heeft. De promotiecommissie vindt dat het onderzoek interessante en vernieuwende inzichten bevat. Ook biedt het mogelijkheden voor vervolgonderzoek. Tot slot wordt Latuny nog toegesproken door haar promotor en daarna is het tijd om de zitting af te sluiten. Vrienden en familie worden uitgenodigd voor een feestelijke receptie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.