“Merendeel Groningse studenten gestrest”

Uit onderzoek van de Groninger Studentenbond (GSB) blijkt dat bijna twee derde van de plaatselijke studenten te veel stress ervaart. De bond roept de Groningse onderwijsinstellingen op tot actie.

De Studentenbond heeft voor haar onderzoek een enquête verspreid onder de studenten van de RUG en de Groningse Hanzehogeschool. Een aandeel van 62 procent van de respondenten antwoordde dat “stress iets is dat constant aanwezig is in mijn studentenleven”.

Prestatiedruk

Voorzitter van de GSB, Sjoerd Kalisvaart, stelt dat de onderwijsinstellingen hun ‘wegkijkbeleid’ moeten aanpassen: “Als zoveel studenten stress ondervinden, gaat er iets fout. Het beleid van de RUG en Hanze schiet echt tekort.” De oorzaak ligt volgens Kalisvaart in de toegenomen prestatiedruk die studenten ervaren.

Uit de enquête kwam ook naar voren dat slechts 9 procent van de respondenten vindt dat de instellingen voldoende zorg bieden voor hun studenten. Ook zei minder dan de helft van de respondenten weet te hebben van het bestaan van student-psychologen.

Oplossingen

Respondenten gaven aan te verwachten dat hun klachten verminderen als de studiedruk wordt teruggedrongen. Verplichte colleges moeten verdwijnen, vinden ze. Ook moeten er op de universiteit meer werkplekken moeten komen. De vraag is wel hoe representatief het onderzoek is. Aan beide onderwijsinstellingen studeren samen zo’n 56.000 studenten. Slechts 551 mensen hebben de enquête van de GSB ingevuld, waardoor er een vrij ruime foutmarge bestaat. Ook waren de respondenten niet willekeurig geselecteerd, waardoor de kans aanwezig is dat voornamelijk mensen met klachten de enquête hebben ingevuld. 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.