NWO wil kansrijke onderzoeksvoorstellen

Steeds meer onderzoeksvoorstellen worden ingediend bij de NWO, terwijl die instantie er steeds minder kan financieren. Nieuwste oplossing uit de koker: voorselectie op universiteiten. Alleen het beste mag ingestuurd worden.

Universiteiten moeten beleid voeren zodat alleen kansrijke onderzoekers een voorstel insturen, concludeert NWO naar aanleiding van een werkconferentie met universiteiten in april. Onderzoeksvoorstellen die aansluiten bij de prioriteiten van de universiteit.

Op haar beurt zal NWO de universiteiten gedetailleerdere informatie geven over de beoordeling van ingediende voorstellen. Wat universiteiten weer in staat stelt om nog selectiever te werk te gaan. Ook gaat NWO bepaalde calls uitstellen, waarvan verwacht wordt dat het honoreringspercentage onder 25% zal komen.

Basisbeurs

Om de aanvraagdruk helemaal van de baan te vegen stelde de wetenschapper Krist Vaesen eerder een basisbeurs voor. Die zou iedere wetenschapper kunnen krijgen, waardoor niemand meer kostbare tijd kwijt zou zijn aan het schrijven of beoordelen van voorstellen en iedereen belangrijk werk kan doen. Maar daar ziet NWO-voorzitter Stan Gielen niets in. Dat zou namelijk betekenen dat goede wetenschappers net zoveel middelen en personeel krijgen als minder goede wetenschappers.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.