Leenstelsel blijft; duizend euro korting eerste jaar

De basisbeurs keert onder het volgende kabinet niet terug. Studenten krijgen in plaats daarvan duizend euro korting op hun collegegeld. Deze korting moet twijfelende studenten over de streep trekken.

De terugkeer van de basisbeurs, een vurige wens van veel studenten, lijkt hiermee definitief vervlogen. Het CDA en de ChristenUnie hadden de terugkeer van het oude systeem beiden in hun verkiezingsprogramma opgenomen. De VVD en D66 maakte zich daarentegen hard voor het behoud van het leenstelsel, wat zij zelf eerder invoerden. De twee laatste partijen lijken nu aan het langste eind te trekken.

Als goedmakertje krijgen startende studenten voortaan duizend euro korting op hun collegegeld in het eerste jaar. Voor scholieren die een Pabo-opleiding starten geldt de korting de eerste twee jaar van hun opleiding. De lerarenopleiding zou hiermee aantrekkelijker moeten worden.

Symboolpolitiek

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zegt teleurgesteld te zijn dat het CDA en de ChristenUnie hun verkiezingsbelofte breken: “Het verlagen van het collegegeld met 1000 euro lijkt een mooi gebaar, maar is pure symboolpolitiek. Als je ziet dat studenten gemiddeld een studieschuld van 20.000 euro aan moeten gaan, is dit echt een hele schrale troost.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.